Snabdevanje Evrope gasom iz Alžira

Slovenija najavljuje izgradnju gasovoda do Mađarske

EURegion

6.12.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Slovenija najavljuje izgradnju gasovoda do Mađarske Slovenija najavljuje izgradnju gasovoda do Mađarske
Slovenija planira da izgradi gasovod kojim bi se alžirski gas transportovao do Mađarske. pomažući Budimpešti da se oslobodi zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, rekao... Slovenija najavljuje izgradnju gasovoda do Mađarske

Slovenija planira da izgradi gasovod kojim bi se alžirski gas transportovao do Mađarske. pomažući Budimpešti da se oslobodi zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, rekao je slovenački premijer Robert Golob.

Slovenija je prošlog meseca potpisala sa Alžirom sporazum o uvozu gasa postojećim gasovodima preko Italije. Ljubljana je ugovorila isporuku 300 miliona kubnih metara godišnje, što joj omogućava da smanji uvoz ruskog gasa za trećinu, prenosi Financial Times.

„Pružimo tu istu ruku našim istočnim susedima, uključujući Mađare. Mađarska je potpuno zavisna od ruskog gasa, ali nije jedina. Austrija je u sličnom položaju. Komšije moraju da pomognu da se to reši, oni to ne mogu sami“, rekao je Golob u intervjuu za britanski list.

Zemlje EU nastoje da se odviknu od uvoza ruskog gasa do 2030. godine. Mađarska je izgradila veze za uvoz gasa sa svim svojim susedima osim sa Slovenijom, a 85 odsto gasa i dalje doprema iz Rusije, navelo je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova. Njen glavni izvor je gasovod Turski tok kojim Gazprom isporučuje gas preko Turske i Balkana, uključujući Srbiju.

Budimpešta je obezbedila izuzeće od planova EU za uvođenje ograničenja na uvoz ruskog gasa i ugovorila dodatne isporuke, a EU i NATO ističu da Budimpešta održava neprijatno bliske veze sa Moskvom.

Golob i mađarski premijer Viktor Orban najavili su da će težiti izgradnji gasne veze koja bi mogla da bude operativna „za možda dve-tri godine“, prema rečima slovenačkoj premijera. Šefovi vlada dve zemlje sastali su se u novoj električnoj stanici blizu mađarsko-hrvatske granice koja povezuje električne mreže tri države.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...