SMANJENA NAPLATA POREZA U CRNOJ GORI Prihodi manji za osam miliona evra nego 2019. godine

RegionVesti

11.6.2020 13:14 Autor: Julijana Vincan 1

SMANJENA NAPLATA POREZA U CRNOJ GORI Prihodi manji za osam miliona evra nego 2019. godine SMANJENA NAPLATA POREZA U CRNOJ GORI Prihodi manji za osam miliona evra nego 2019. godine
Poreska uprava Crne Gore tokom maja je ostvarila bruto naplatu od 78,83 miliona evra, što je za osam miliona evra, odnosno, za devet procenta... SMANJENA NAPLATA POREZA U CRNOJ GORI Prihodi manji za osam miliona evra nego 2019. godine

Poreska uprava Crne Gore tokom maja je ostvarila bruto naplatu od 78,83 miliona evra, što je za osam miliona evra, odnosno, za devet procenta manje nego u istom periodu prošle godine. Od početka godine naplaćeno je 429,6 miliona evra.

„Najznačajnije smanjenje naplate zabeleženo je kod poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, i to od oko 6,5 miliona evra u odnosu na prošlu godinu“, istakli su iz Poreske uprave CG.

S druge strane, naplata poreza na dodatu vrednost i dalje beleži trend rasta u odnosu na ostvarenje iz prošle godine. „Tokom maja po tom osnovu naplaćen je bruto iznos od 19,77 miliona evra, što je milion i po evra više nego u maju lane, odnosno, više za 8,5 odsto“, piše u saopštenju.

Upoređujući ostvarenje naplate u aprilu i maju, kada veliki broj privrednika nije poslovao ili je poslovao u ograničenim uslovima i kapacitetima, iz Poreske uprave kažu da je u maju ostvarena naplata za 10 miliona evra iznad ostvarenja iz aprila. Takođe, naplata poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, kod kojih je zabeležen najdrastičniji pad naplate, tokom maja bila je za 10 miliona evra iznad ostvarenja po ovom osnovu u aprilu.

„Navedeni podaci rezultat su Vladinog programa za podršku privredi u vidu subvencionisanja dela bruto zarada zaposlenima, kroz koji je tokom maja u državni budžet uplaćen iznos od preko šest miliona evra po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i stabilizacije epidemiloške situacije u drugoj polovini mjeseca maja“, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da je od početka godine ukupna bruto naplata iznosila 429,6 miliona evra, što je za tri odsto, odnosno za 14 miliona evra manje nego u istom periodu prošle godine, ali i sedam odsto, odnosno, 29 miliona evra više nego u 2018. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...