Odluka Evropske centralne banke zbog sumnje na neprijavljeno zajedničko delovanje

Srpskim firmama Alta Pay i Diplomat Pay privremeno zamrznute akcije u Addiko Bank

EURegion

14.8.2024 09:17 Autor: Milica Rilak 1

Srpskim firmama Alta Pay i Diplomat Pay privremeno zamrznute akcije u Addiko Bank Srpskim firmama Alta Pay i Diplomat Pay privremeno zamrznute akcije u Addiko Bank
Austrijska Addiko Bank saopštila je u utorak, 13. avgusta da je dobila obaveštenje od Evropske centralne banke (ECB) da su srpske kompanije Alta Pay... Srpskim firmama Alta Pay i Diplomat Pay privremeno zamrznute akcije u Addiko Bank

Austrijska Addiko Bank saopštila je u utorak, 13. avgusta da je dobila obaveštenje od Evropske centralne banke (ECB) da su srpske kompanije Alta Pay Group i Diplomat Pay zajednički delovale u sticanju kvalifikovanog udela u ukupnom iznosu od 19,62 odsto akcija u Addiko Bank, a da o tome nisu obavestile austrijsku Komisiju za hartije od vrednosti (FMA) u skladu sa zakonom o bankarstvu te zemlje.

ECB je zato privremeno suspendovala pravo glasa (odlučivanja) na osnovu vlasništva koje nad akcijama Addiko Bank imaju Alta Pay Group i Diplomat Pay, a što je ukupno 19,62 odsto.

ECB je, kako je saopšteno, obrazložila da se, u skladu sa članom 20(4) austrijskog zakona o bankarstvu (Bankvesengesetz – BVG), pravo glasa odnosi na 9,63 odsto akcija u Addiko Bank AG koje drži Alta Pay Group kao i na 9,99 odsto deonica u posedu Diplomat Pay.

„Pravo glasa Alta Pay i Diplomat Pay smatra se suspendovanim po zakonu od datuma kada je došlo do sticanja, odnosno 12,75 odsto od 27. marta 2024. i 19,62 odsto od 22. jula 2024. godine, sve dok ECB ne utvrdi da je sticanje učešće u skladu sa članom 20a(2) austrijskog zakona o bankarstvu ne bi bilo zabranjeno“, naglašeno je u saopštenju.

ECB je dodala i da će, u skladu sa članom 20(6) austrijskog zakona o bankarstvu, zatražiti od Trgovinskog suda u Beču (Handelsgericht Vien) imenovanje poverenika za suspendovano pravo glasa i da će obavestiti i sud o svom nalazu da Alta Pay Group i Diplomat deluju usklađeno, da zajednički prelaze prag od 10 odsto za kvalifikovano učešće i da o tojj činjenici nisu obavestili nadležni organ (FMA).

ECB je u obaveštenju upućenom Addiko Bank navela i da bi se, u slučaju da bilo koja od pomenute dve strane, ili bilo koja druga strana koja deluje u dogovoru sa njima, stekne dalje akcije u Addiko Bank AG bez prethodnog obaveštenja prema članu 20(1) austrijskog zakona o bankarstvu, suspenzija prava glasa po sili zakona proširila i na tako stečene akcije.

Podsetimo da su ponude za preuzimanje akcija austrijske Addiko Bank, sa „ćerkama bankama“ u svim zemljama našeg regiona, uputile slovenačka NLB banka, kao i kompanija Agri Europe Cyprus Limited, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića.

Foto: Pixabay.com

Domaća Alta Pay Group u vlasništvu Davora Macure saopštila krajem marta da je kupila paket od oko 30 odsto akcija u Addiko bank AG, čije je sedište u Beču, i da je aplicirala za dozvolu da postane najveći akcionar te bankarske grupacije.

Krajem maja, Addiko Bank je objavila „okasnelo obaveštenje“ srpske kompanije Diplomat Pay, u kome se navodi da je 20. marta 2024. godine ta firma zaključila ugovor o uslovnoj kupovini 1.340.207 akcija (6,87 odsto kapitala) bečke banke sa Alta Pay Group.

„Radi se o akcijama koje Alta Pay Group još ne poseduje, ali bi trebalo da ih stekne ukoliko se ispuni određeni preduslov (koji nije naveden), i potom da ih prenese na Diplomat Pay“, stajalo je u saopštenju Addiko Bank.

Alta Pay je početkom jula povukla zahtev za odobrenje regulatora za sticanje kvalifikovanog paketa akcija od 10 odsto u kapitalu austrijske Addiko Bank.

Ponuda za preuzimanje akcija Addiko Bank od strane NLB ističe za dva dana, 16. avgusta ove godine.

Prema podacima Addiko Grupe, koja ističe da je specijalizovana za poslove sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi (CSEE), austrijska Addiko Bank AG zajedno sa svojih šest podružnica, od Srbije i Crne Gore, preko Bosne i Hercegovine do Hrvatske i Slovenije, pruža usluge za više od 828.000 klijenata u okviru CSEE, i to preko mreže od 197 ekspozitura i usluga digitalnog bankarstva.

  • SENSEI

    15.8.2024 #1 Author

    Kako to da je sve sad zamrznuto. Verovatno su neka ispitivanja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.