prema podacima centralne banke

U blokadi 19.800 preduzeća i preduzetnika u Crnoj Gori

BankePoslovanjePreduzetnikRegion

1.9.2023 16:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U blokadi 19.800 preduzeća i preduzetnika u Crnoj Gori U blokadi 19.800 preduzeća i preduzetnika u Crnoj Gori
Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 18 firmi više nego na prethodnom.  Na... U blokadi 19.800 preduzeća i preduzetnika u Crnoj Gori

Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 18 firmi više nego na prethodnom. 

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mesečno, nalazi se skoro 19.800 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, skoro 3.440 ih je na evidenciji CBCG-a, a ne nalaze se u CRPS-u, piše Mina.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG-a je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade. 

Iz CBCG-a su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Podatke CBCG objavljuje jednom mesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku meseca, sa presekom stanja na posljednji dan u mesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika. 

U periodu od jula 2012, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od deset hiljada evra u neprekidnom trajanju više od 30 dana. 

Imena kompanija se objavljuju na sajtu CBCG-a, a u cilju obezbeđivanja pune nepristrasnosti objavljuju se po azbučnom redu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...