Rast kamatnih stopa oborio cene hartija od vrednosti

Centralna banka Crne Gore trpi gubitke zbog ulaganja u obveznice

BankeInvesticijeNovacRegion

10.7.2023 14:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Centralna banka Crne Gore trpi gubitke zbog ulaganja u obveznice Centralna banka Crne Gore trpi gubitke zbog ulaganja u obveznice
Zbog pada tržišne vrednosti državnih obveznica u koje je ulagala državni novac, Centralna banka Crne Gore ima gubitke po tom osnovu – na kraju... Centralna banka Crne Gore trpi gubitke zbog ulaganja u obveznice

Zbog pada tržišne vrednosti državnih obveznica u koje je ulagala državni novac, Centralna banka Crne Gore ima gubitke po tom osnovu – na kraju maja ove godine oni su iznosili 39,5 miliona evra. U odnosu na kraj prošle godine, gubici su nešto manji – tada su iznosili 48,2 miliona, jer je u međuvremenu došlo do promjene cena obveznica na tržištu, prenosi Mina.

Iz CBCG su naveli da imaju novac da pokriju ovaj gubitak, ali bi u tom slučaju njihov osnovni kapital pao ispod zakonski propisanog minimuma (50 miliona evra), zbog čega bi se aktivirala odredba o nadoknadi deficita osnovnog kapitala iz državnog budžeta.

Da bi se izbegao scenario da se novac po ovom osnovu nadoknađuje iz državnog budžeta, izmenama i dopunama zakona o CBCG koje je vlada nedavno usvojila, predloženo je privremeno rešenje da se ovi gubici za 2022. godinu ne pokrivaju, već drže na računu nerealizovanih revalorizacionih rezervi do momenta njihove prodaje.

Ovo rešenje je predloženo nakon konsulatacija sa drugim centralnim bankama, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i eksternim revizorima.

Iz CBCG, kojom rukovodi guverner Radoje Žugić, su naveli da je tokom prošle godine došlo do nagle promene uslova na finansijskim tržištima i velikog pada tržišnih cena hartija od vrednosti, kao posledica dugotrajnih negativnih efekata pandemije, krize izazvane ratom u Ukrajini i normalizacije monetarne politike u pravcu neočekivano agresivnog povećanja kamatnih stopa.

“Prethodni dugogodišnji period negativnih kamatnih stopa nametnuo je situaciju da je većina institucionalnih investitora, uključujući i CBCG, u jednom delu svog investicionog portfolija ulagala u obveznice sa dužim rokom dospeća, ali značajno boljeg kreditnog rejtinga. Nagli rast kamatnih stopa uticao je na pad tržišne vrednosti obveznica (s obzirom na to da su cene obveznica obrnuto proporcionalne prinosu koji se veže uz njih), pa je ova situacija uzrokovala nerealizovane gubitke velikih razmera na portfolije obveznica kod svih kategorija investitora, uključujući i centralne banke”, kazali su u CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije Crne Gore navedeno je da su američke Federalne rezerve (Fed) imale nerealizovane gubitke u iznosu od 673 milijardi dolara. Švajcarska nacionalna banka objavila je nerealizovane gubitke u iznosu od 143 milijarde dolara, što predstavlja skoro 18 odsto švajcarskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i, kako analitičari smatraju, ovo je možda najveći jednogodišnji gubitak koji je ikada zabeležila ta centralna banka.

Kako dalje navode, nerealizovani gubici Banke Engleske iznose više od 200 milijardi dolara, što će rezultirati isplatama iz britanskog trezora Banci u narednoj deceniji koje se predviđaju u ukupnom iznosu od skoro 230 milijardi funti, odnosno oko deset odsto nacionalnog BDP-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.