Slovenački rezultat osam odsto ispod proseka EU

U Evropskoj uniji BDP po stanovniku najviši u Luksemburgu, najniži u Bugarskoj  

EURegionU fokusu

24.3.2023 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

U Evropskoj uniji BDP po stanovniku najviši u Luksemburgu, najniži u Bugarskoj   U Evropskoj uniji BDP po stanovniku najviši u Luksemburgu, najniži u Bugarskoj  
Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Evropskoj uniji se kretao od 41 odsto ispod proseka EU do... U Evropskoj uniji BDP po stanovniku najviši u Luksemburgu, najniži u Bugarskoj  

Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Evropskoj uniji se kretao od 41 odsto ispod proseka EU do 161 odsto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.

U Sloveniji je ovaj rezultat nešto ispod proseka – iznosio je 92 odsto od proseka, što je ipak dva procentna poena više nego godinu pre.

Podaci pokazuju značajne razlike među članicama EU u BDP-u po glavi stanovnika, objavio je evropski statistički zavod Eurostat. Najveće nivoe među 27 posmatranih zemalja u 2022. ostvarili su Luksemburg i Irska, koji su premašili prosek EU za 161, odnosno 134 odsto.

Danska (36 odsto iznad prosjeka), Holandija (30 odsto), Austrija (25 odsto), Belgija (21 odsto), Švedska (19 odsto) i Nemačka (17 odsto), slede iza po dobrim rezultatima.

Prema statističarima, visoke brojke u Luksemburgu posledica su činjenice da je veliki broj stranaca zaposlen u zemlji i tako doprinose njenom BDP-u, ali pošto nisu njeni stanovnici njihova se potrošnja beleži u nacionalnim računima zemalja gde imaju stalno prebivalište. Međutim, visok nivo BDP-a po stanovniku u Irskoj može se delimično objasniti prisutnošću velikih multinacionalnih kompanija koje u ovoj državi štite svoju intelektualnu svojinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...