Od pregovora zavisi poslovanje 200 prevoznika i oko 15.000 radnih mesta

U Hrvatskoj počeli pregovori o kolektivnim ugovorima u delatnosti prevoza putnika

PoslovanjeRegionU fokusu

20.2.2023 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Hrvatskoj počeli pregovori o kolektivnim ugovorima u delatnosti prevoza putnika U Hrvatskoj počeli pregovori o kolektivnim ugovorima u delatnosti prevoza putnika
Hrvatsko udruženje poslodavaca (HUP) i preprezentativni sindikati potpisali su Protokol pregovora o novim kolektivnim ugovorima u delatnostima prevoza putnika i javnog prevoza, kojima se... U Hrvatskoj počeli pregovori o kolektivnim ugovorima u delatnosti prevoza putnika

Hrvatsko udruženje poslodavaca (HUP) i preprezentativni sindikati potpisali su Protokol pregovora o novim kolektivnim ugovorima u delatnostima prevoza putnika i javnog prevoza, kojima se u toj zemlji bavi oko 200 prevoznika, a gde je zaposleno blizu 15.000 radnika, objavio je Poslovni.hr.

Potpisivanjem protokola su definisani pregovarački timovi i dinamika pregovora, a pregovarače će predvoditi Hrvoje Metrović iz HUP i Duško Kulaš iz udruženja sindikata vozača i radnika u prevozu.

Poslovni.hr navodi da se očekuje da će pregovori trajati nekoliko meseci, kao i da su ključne teme materijalna prava radnika, kao i očuvanje javnog linijskog prevoza, u zemlji koja se, kao i ostale članice EU, suočava sa manjkom profesionalnih vozača.

„Osnovna pretpostavka društvene i ekonomske aktivnosti je mobilnost građana, a krajevi bez kvalitetno uređenog prevoza osuđeni su na iseljavanje“, ocenio je Meštrović i dodao da je proširena primena kolektivnog ugovora za celi sektor odlučujuća za ravnopravnu tržišnu utakmicu.

On je ukazao i na najčešći prigovor vozača – da im se najčešće isplaćuje neoporezivi minimum zarade, i da se zato iseljavaju u inostranstvo, gde imaju veće prijavljene plate.

Poslovni.hr navodi da trenutno nedostaje oko 2.000 vozača kako bi građani mogli da računaju na potreban prevoz, a da su problemi u održavanju javnog prevoza izazvani što manjkom vozača što nedostatkom novca za finansiranje te usluge.

Jedno od pitanja koje će morati da bude rešeno u sklopu pregovora je i definisanje primene Zakona o radu u odnosu na Zakon o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za praćenje u drumskom prevozu. Prema Zakonu o radu, kako napominje Poslovni.hr, radna nedelja traje 40 sati, dok drugi propi, koji je ‘lex specialis’, propisuje vozačima radnu nedelju od 48 sati.

  • TATJANA

    21.2.2023 #1 Author

    Nismo jedini koji se suočavaju sa ovakvim problemima

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.2.2023 #2 Author

    Svuda u regionu isti problemi,manjak radne snage,male plate i losi uslovi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...