Građani Hrvatske na štednji u bankama imaju 35 milijardi evra

Slovačkom Finaxu dozvola HANFA da ponudi panevropsku penzijsku štednju

EUInvesticijeNovacRegion

13.2.2023 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Slovačkom Finaxu dozvola HANFA da ponudi panevropsku penzijsku štednju Slovačkom Finaxu dozvola HANFA da ponudi panevropsku penzijsku štednju
Slovačko investiciono društvo Finax dobilo je dozvolu Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA) da na tom tržištu ponudi panevropsku penzijsku štednju, objavio je... Slovačkom Finaxu dozvola HANFA da ponudi panevropsku penzijsku štednju

Slovačko investiciono društvo Finax dobilo je dozvolu Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA) da na tom tržištu ponudi panevropsku penzijsku štednju, objavio je Poslovni.hr pozivajući se na saopštenje te agencije, uz napomenu da građani Hrvatske trenutno u bankama imaju na štednji oko 35 milijardi evra, i da slovačka kompanija verovatno u tome vidi priliku za svoje proizvode.

Krajem prošle godine, kako podseća Poslovni.hr, usvojen je zakon koji u praksu uvodi evropsku uredbu o panevropskom ličnom ličnom penzionom proizvodu (PEPP), novom modelu dobrovoljne penzijske štednje.

Taj proizvod građanima država članica koji rade u više članica Evropske unije otvara mogućnost da prenose svoja penzijska prava iz jedne članice u drugu, a namenjen je i onima koji žele da koriste drugačiji model dobrovoljne penzijske štednje,

Iz HANFA su naglasili da panevropska penzijska štednja nije zamena postojećim nacionalnim zakonskim i strukovnim sistemima i proizvodima.

Finax će ponuditi dva dugoročna modela štednje, jedan usmeren na tržište akcija, a drugi na tržište obveznica.

Prikupljena sredstva Finax će ulagati u investicione fondove kojima se trguje na berzi, tzv. ETF-ove (exchange traded funds). Regulator je odobrio model PEPP 100-60 unutar kojeg će društvo celu prikupljenu imovinu ulagati u dioničke ETF-ove, te model PEPP 80-60 koji predviđa da se 80 posto uloži u deoničko, a preostalih 20 odsto u obvezničko tržište, objavio je Poslovni.hr.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...