Ministar regionalnog razvoja I EU fondova najavljuje “investicioni bum”

Za Hrvatsku 25 milijardi evra do 2029. godine

EURegion

5.4.2023 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za Hrvatsku 25 milijardi evra do 2029. godine Za Hrvatsku 25 milijardi evra do 2029. godine
Hrvatska iz svih evropskih fondova na raspolaganju ima dosad najviše novca, čak 25 milijardi evra, koje mora da iskoristiti do 2029. godine, što je... Za Hrvatsku 25 milijardi evra do 2029. godine

Hrvatska iz svih evropskih fondova na raspolaganju ima dosad najviše novca, čak 25 milijardi evra, koje mora da iskoristiti do 2029. godine, što je prilika generacije, ocenio je u Karlovcu na informativnoj radionici o EU programskom razdoblju u periodu 2021-2027. ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

To je izuzetna prilika za hrvatsku ekonomiju i sve segmente društva, istaknuto je na radionici, uz poruku kako treba unaprediti sistem za sprovođenje evropskih fondova. U novoj finansijskoj perspektivi “idemo korak dalje, snažno napred”, rekao je ministar Erlić, prenosi Poslovni.hr.

“Ovoga puta smo spremni jer ne treba da gradimo sistem. Imamo ljude, znanje, razvojne agencije. Sada smo iskusniji i moramo pronalaziti one projekte koji daju najveću dodatnu vrednost za zajednicu i koji imaju snažnu komponentu održivosti”, istakao je.

Erlić je ocenio da je uz pomoć EU fondova ubrzan razvojni ciklus države te da je više od 70 odsto svih javnih investicija finansirano iz tog izvora. “Nema područja zemlje u kojem nije realizovan neki projekat finansiran iz fondova EU”, istakao je Erlić dodavši i da Hrvatsku do 2029. očekuje “investicioni bum”.

“Ulagaće se u inovacije i istraživanje, poslovnu konkurentnost, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, održivost, upravljanje otpadom, u vodokomunalni resor…”

Kao najveći razvojni izazov naveo je ulaganja u najmanje razvijene krajeve i iskorišćavanje njihovog potencijala. “Prvi put smo rezervisali 470 miliona evra za potpomognuta brdsko-planinska područja, razvili smo prilagođene programe i nastojaćemo da afirmišemo život u tim sredinama”.

  • MAJA

    6.4.2023 #1 Author

    Finansiranje sa svih strana, brzo će oni imati jednu dobro stoljeću ekonomiju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...