cena gasa ostaće nepromenjena do aprila naredne godine

Nove mere podrške hrvatske vlade vredne 1,7 milijardi evra

EURegionU fokusu

15.3.2023 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nove mere podrške hrvatske vlade vredne 1,7 milijardi evra Nove mere podrške hrvatske vlade vredne 1,7 milijardi evra
Hrvatska vlada odobrila je četvrti paket mera pomoći, vredan 1,7 milijardi evra, od čega se najveći deo – 1,18 milijardi, odnosi na ublažavanje rasta... Nove mere podrške hrvatske vlade vredne 1,7 milijardi evra

Hrvatska vlada odobrila je četvrti paket mera pomoći, vredan 1,7 milijardi evra, od čega se najveći deo – 1,18 milijardi, odnosi na ublažavanje rasta cena energije. Za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 miliona evra, a za posebnu podršku i podsticaje 347 miliona.

Prema paketu mera, cena električne energije za domaćinstva, javni i neprofitni sektor, malo preduzetništvo i preduzetnike do kraja septembra ostaje na istom nivou kao i u jesenjem paketu koji važi do 31. marta, a na snagu je stupio 1. oktobra prošle godine, prenosi Mina.

Kod domaćinstava, mera se odnosi na ukupno 2,11 miliona mernih mesta i vredna je 82 miliona evra. U javnom i neprofitnom sektoru mera obuhvata 13 hiljada korisnika i vredna je 50 miliona evra, dok je za sektor preduzetništva mera ukupno vredna 464 miliona evra.

Cena gasa neće se menjati do aprila naredne godine za domaćinstva, javni i neprofitni sektor, te za sve mikro, male i srednje preduzetnike s prosečnom godišnjom potrošnjom do deset gigavat-časova (GWh). Ukupna vrednost mere je 150 miliona evra.

Produžuje se, takođe do aprila naredne godine, primena snižene stope poreza na dodatu vrednost (PDV) od pet odsto za snabdevanje prirodnim gasom, grejanje iz termo stanica, snabdevanje ogrevnim drvetom, peletom i briketima, a vrednost mere je 35 miliona evra.

Za zaštitu od inflacije najugroženijih građana vlada će osigurati 169 miliona evra, te će tako za podršku penzionerima biti opredeljeno ukupno 75 miliona kroz jednokratne naknade i ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Takođe, 69 hiljada ugroženih kupaca energenata imaće pravo na podmirivanje troškova električne energije, gasa ili toplotne energije, za šta će biti obezbeđeno 40 miliona evra.

Za posebnu podršku i podsticaje vlada će osigurati 347 miliona evra, a odnose se na podršku za održivost domaćeg javnog prevoza, podršku poljoprivrednicima i ribarima, podršku prerađivačima drveta i proizvođačima nameštaja.

  • Milovan94

    15.3.2023 #1 Author

    Svaka čast hrvatskoj vladi za ovakve podsticaje

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.3.2023 #2 Author

    Uliva sigurnost ljudima da ce i sledece zime cene biti iste…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...