Čeka se dozvola Evropske komisije za završenje transakcije

Ina i MOL za preuzimanje OMV Slovenija menjaju tržišnu sliku  

BiznisEUInfrastrukturaRegion

14.3.2023 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ina i MOL za preuzimanje OMV Slovenija menjaju tržišnu sliku   Ina i MOL za preuzimanje OMV Slovenija menjaju tržišnu sliku  
Kompanije Ina i MOL prošle godine su postigle dogovor o preuzimanju 92,25 odsto udela u privrednom društvu OMV Slovenija koje je držao OMV, a... Ina i MOL za preuzimanje OMV Slovenija menjaju tržišnu sliku  

Kompanije Ina i MOL prošle godine su postigle dogovor o preuzimanju 92,25 odsto udela u privrednom društvu OMV Slovenija koje je držao OMV, a budući da je transakciji potrebno odobrenje Evropske komisije za spajanje, MOL Grupa sada prodaje 39 svojih benzinskih stanica u Sloveniji kako bi se preuzimanje moglo provesti, navode iz Ine.

MOL Grupa sklopila je 9. marta 2023. kupoprodajni ugovor sa Shell-om za više benzinskih stanica u Sloveniji. Transakcija obuhvata ukupno 39 benzinskih pumpi – od kojih neke pripadaju kompaniji MOL u Sloveniji, a neke OMV-u Slovenija.

To je jedna od ključnih stavki pri dobijanju pozitivne odluke Evropske komisije u domenu tržišne konkurencije za MOL-ovo predloženo preuzimanje OMV-a Slovenija, koje je ranije najavljeno, piše Index.hr.

U saopštenju se dalje navodi da „tim korakom MOL Grupa potvrđuje svoju predanost ispunjavanju svih zahteva u pogledu tržišne konkurentnosti koje je postavila Evropska komisija, te izražava spremnost za dovršetak procesa preuzimanja u narednim mesecima“.

OMV Slovenija upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom u zemlji, koja broji 120 benzinskih pumpi u celoj Sloveniji i posluje pod četiri različite robne marke – OMV, Euro Truck i Avanti/DISKONT. U transakciju ulazi i veleprodajno poslovanje preuzete kompanije.

Hrvatska Ina je već imala udeo od 7,75 odsto u OMV-u Slovenija d.o.o., a prema ugovoru s MOL-om će povećati svoj udeo na 33 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...