Rekordna zarada saudijske naftne kompanije u 2022. godini

Aramco prijavio dobit veću od 160 milijardi dolara

Svet

13.3.2023 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Aramco prijavio dobit veću od 160 milijardi dolara Aramco prijavio dobit veću od 160 milijardi dolara
Saudijski naftni gigant Aramco najavio je rekordnu dobit od 161,1 milijarde dolara za 2022. godinu zahvaljujući rastućim cenama energije i većim prodatim količinama. To... Aramco prijavio dobit veću od 160 milijardi dolara

Saudijski naftni gigant Aramco najavio je rekordnu dobit od 161,1 milijarde dolara za 2022. godinu zahvaljujući rastućim cenama energije i većim prodatim količinama. To predstavlja povećanje dobiti za 46,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Aramco je jedna u nizu energetskih kompanija koja je prijavila rekordan profit za prošlu godinu, nakon što su cene energenata porasle nakon početka rata u Ukrajini i uvođenja zapadnih sankcija. Američka kompanija ExxonMobil zaradila je 55,7 milijardi dolara, a britanski Shell 39,9 milijardi dolara, prenosi BBC.

Saudijska kompanija najavila je isplatu dividendi u iznosu 19,5 milijardi dolara za poslednju kvartal prošle godine. Većina toga će pripasti saudijskoj vladi koja poseduje oko 95 odsto akcija kompanije Aramco. Sirova nafta Brent, kojom se trenutno trguje po ceni od oko 83 dolara za barel, koštala je prošlog mata više od 120 dolara.

Aramco je saopštio da su rezultati kompanije „podstaknuti jačim cenama sirove nafte, većim količinama prodate nafte i poboljšanim maržama za rafinisane proizvode“. Predsednik i izvršni direktor kompanije Amin Naser naveo je da su rizici nedovoljnog ulaganja u industriju realni, budući da će gas i nafta „ostati od suštinskog značaja u doglednoj budućnosti“.

Kako bi kompanija odgovorila na te izazove, prema njegovim rečima, Aramco će se fokusirati, ne samo na proširenje proizvodnje nafte, gasa i hemikalija, već će investirati u nove tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika. Aramco, druga najvrednija kompanija u svetu, posle američke kompanije Apple, glavni je emiter gasova sa efektima staklene bašte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...