Rekordna zarada naftne kompanije

Saudi Aramco uvećao profit u drugom kvartalu za 90 odsto

NovacSvetVesti

15.8.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Saudi Aramco uvećao profit u drugom kvartalu za 90 odsto Saudi Aramco uvećao profit u drugom kvartalu za 90 odsto
Saudijski državni naftni gigant Saudi Aramco prijavio je najveći kvartalni profit od 2019. godine kada je kompanija izašla na berzu. Rekordna zarada podstaknuta je... Saudi Aramco uvećao profit u drugom kvartalu za 90 odsto

Saudijski državni naftni gigant Saudi Aramco prijavio je najveći kvartalni profit od 2019. godine kada je kompanija izašla na berzu. Rekordna zarada podstaknuta je porastom cena sirove nafte i maržama prerade.

Aramco se pridružio naftnim kompanijama kao što su Exxon Mobil i BP, koje su objavile visoke ili rekordne rezultate poslednjih nedelja nakon što su zapadne sankcije protiv Rusije kao velikog izvoznika nafte suzile ponudu, što je izazvalo rast cena sirove nafte i gasa, prenosi Investing, pozivajući se na Reuters.

Saudi Aramco očekuje da će „potražnja za naftom nastaviti da raste do kraja decenije uprkos opadajućim ekonomskim pritiscima na kratkoročne globalne prognoze“, saopštila kompanija u svom izveštaju o zaradi.

Izvor: Google

Neto profit kompanije povećan je za 90 odsto na 48,39 milijardi dolara za drugi kvartal sa 25,43 milijarde dolara godinu dana ranije, dok je procena analitičara za drugi kvartal ove godine bila 46,2 milijarde dolara profita. Kompanija je proglasila dividendu od 18,8 milijardi dolara, koja će biti isplaćena u trećem kvartalu.

Akcije saudijske kompanije porasle su ove godine za više od 25 odsto. Kompanija je saopštila da je spremna da poveća proizvodnju nafte do svog maksimalnog održivog kapaciteta od 12 miliona barela dnevno ukoliko saudijska vlada bude to zatražila.

Kapitalni izdaci kompanije porasli su za 25 odsto na 9,4 milijarde dolara u drugom kvartalu u odnosu na isti period 2021. godine. Saudi Aramco je saopštio da je nastavio da ulaže u rast, šireći svoje poslovanje sa hemikalijama i razvijajući izglede za poslovanje sa niskim emisijama ugljenika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...