Arapski gigant planira da postanje vodeći proizvođač vodonika

Saudi Aramco počinje da skladišti ugljen-dioksid od 2026. godine

PoslovanjeSvetU fokusuVesti

12.8.2022 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Saudi Aramco počinje da skladišti ugljen-dioksid od 2026. godine Saudi Aramco počinje da skladišti ugljen-dioksid od 2026. godine
Saudi Aramco planira da počne sa trajnim skladištenjem ugljen-dioksida od 2026. godine u jednom od najvećih objekata za tu namenu, što je u skladu... Saudi Aramco počinje da skladišti ugljen-dioksid od 2026. godine

Saudi Aramco planira da počne sa trajnim skladištenjem ugljen-dioksida od 2026. godine u jednom od najvećih objekata za tu namenu, što je u skladu sa ciljem naftnog giganta da do 2050. godine emisije štetnog gasa svede na nulu.

Kompanija ispituje načine za hvatanje ugljen-dioksida koji se emituje, između ostalog, u procesu pretvaranja prirodnog gasa u vodonik, kao i mogućnosti za trajno skladištenje u podzemnom rezervoaru, piše Bloomberg.

Prva faza ovog projekta u blizini industrijskog grada Džubail na istočnoj obali Saudijske Arabije podrazumeva skladištenje između pet miliona u devet miliona tona ugljenika godišnje, naveo je u intervjuu potpredsednik hemijskog sektora u kompaniji Aramco Olivije Torel (Olivier Thorel). To je, na godišnjem nivou, jednako emisijama koje proizvedu od milion do dva miliona vozila koja koriste benzin.

Ovaj projekat je deo vizije kompanije Aramco da postane predvodnik u proizvodnji vodonika, gasa koji je ključan za globalnu energetsku tranziciju jer pri njegovom sagorevanju nema emisija.

Ipak, kompaniji će biti potrebno masivno skladište za hvatanje i čuvanje ugljenika kako bi proces proizvodnje vodonika zaista bio obavljan u skladu sa prirodom. Procesom pretvaranja prirodnog gasa u vodonik emituje se ugljen-dioksid, a rezultat toga je ono što poznajemo kao plavi vodonik. Ovaj vodonik se može koristiti za proizvodnju plavog amonijaka, jedinjenje koje je mnogo lakše transportovati od vodonika. Plavi amonijak kasnije može biti pretvoren u vodonik.

Prema Torelovim rečima, Aramco želi da pokaže da ima jedan od amonijaka sa najnižim intenzitetom ugljenika koji je dostupan za izvoz na različita tržišta – bilo da je u pitanju proizvodnja hemije, đubriva ili energije.

  • GOCA BG

    14.8.2022 #1 Author

    Sjajna vest,verujem da ce ih slediti i druge kompanije…

    Odgovori

  • Boba3

    14.8.2022 #2 Author

    nadamo se da ce korisiti dobrom, a ne unistenju zemlje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...