Dogovor saudijske i američke kompanije o kupoprodaji

Saudi Aramco preuzima Valvoline maziva

NovacSvetVesti

2.8.2022 13:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudi Aramco preuzima Valvoline maziva Saudi Aramco preuzima Valvoline maziva
Američka kompanija Valvoline najavila je prodaju svoje jedinice koja proizvodi maziva, rashladne tečnosti i druge automobilske proizvode državnoj saudijskoj kompaniji Saudi Aramco za 2,65... Saudi Aramco preuzima Valvoline maziva

Američka kompanija Valvoline najavila je prodaju svoje jedinice koja proizvodi maziva, rashladne tečnosti i druge automobilske proizvode državnoj saudijskoj kompaniji Saudi Aramco za 2,65 milijardi dolara u gotovini kako bi se fokusirala na maloprodajne usluge.

Dogovor koji je objavljen u ponedeljak nadograđuje se na plan kompanije da odvoji dve jedinice, a prihod od prodaje bi trebalo da podstakne širenje poslovanja sa servisnim centrima za vozila kojim Valvoline posluje širom SAD, prenosi Reuters.

Za Saudi Aramco kupoprodaja je nastavak ulaganja u petrohemijsku industriju. Pre dve godine ova kompanija kupila je petrohemijskog proizvođača Saudi Basic Industries Corp. Akcije kompanije Valvoline porasle su za oko četiri odsto po objavljivanju kupoprodaje, dok su akcije saudijske kompanije ojačale još više.

Posao prodate jedinice doneo je prošle godine kompaniji Valvoline prihod od 1,76 milijardi dolara, što je bilo oko 60 odsto ukupnih prihoda. Kada je reč o trećem kvartalu ove godine, očekuje se da će prihod porasti za 24 odsto. Valvoline je saopštio da će iskoristiti prihod od prodaje za otkup akcija i smanjenje dugova.

Aramco će preuzeti u posed brend Valvoline za sve upotrebe proizvoda na globalnom nivou, iako će kompanija sa sedištem u Kentakiju nastaviti da nabavlja motorna ulja i srodne proizvode iz poslovanja sa mazivima kroz dugoročni ugovor o snabdevanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...