Cena kvadrata porasla za 17,3 odsto tokom 2022. godine

Stanovi u Hrvatskoj najviše poskupeli u odnosu na ostale članice EU

EUVesti

5.4.2023 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stanovi u Hrvatskoj najviše poskupeli u odnosu na ostale članice EU Stanovi u Hrvatskoj najviše poskupeli u odnosu na ostale članice EU
Stambeni prostor u Hrvatskoj poskupeo je u četvrtom kvartalu prošle godine najviše u EU, pokazali su podaci Eurostata, dok je na nivou EU kvadrat... Stanovi u Hrvatskoj najviše poskupeli u odnosu na ostale članice EU

Stambeni prostor u Hrvatskoj poskupeo je u četvrtom kvartalu prošle godine najviše u EU, pokazali su podaci Eurostata, dok je na nivou EU kvadrat stana najviše pojeftinio od vremena velike svetske finansijske krize, objavio je SeeBiz.

Kvadrat stana na nivou EU pojeftinio je za za 1,5 odsto u četvrtom u odnosu na treći kvartal 2022. a u evrozoni za 1,7 odsto, izračunali su statističari Eurostata, što znači da je pad cena kvadrata stanova najveći od početka 2009. godine.

U poslednja tri meseca prošle godine najviše je pojeftinio stambeni prostor u Danskoj, za 6,5 odsto a slede Nemačka i Kipar sa pojeftinjenjem od pet odnosno četiri odsto.

Sa druge strane, u Hrvatskoj je u tom periodu cena kvadrata stana najviše porasle – za 4,7 odsto, a iza nje su Rumunija sa 2,5 odsto i Litvanija sa 1,9 odsto.

U odnosu na kraj 2021. cene stanova u EU u poslednjem kvartalu prošle godine bile više za 3,6 odsto, a u evrozoni za 2,9 odsto.

Na godišnjem nivou, najviše je poskupeo kvadrat stana u Hrvatskoj, i to za 17,3 odsto, što je i najviši rast od ulaska te zemlje u EU 2013. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...