EBRD upozorava na opasnost od nastavka kreditiranja već zaduženih firmi sa slabim performansama

Zombi firme se češće nalaze među državnim kompanijama

AnalizaRegionU fokusu

23.11.2022 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zombi firme se češće nalaze među državnim kompanijama Zombi firme se češće nalaze među državnim kompanijama
Posle decenije rasta zaduženosti i šokova izazvanih pandemijom, nivoi korporativnog duga u državama i regionima koje prati Evropska banka za obrnovu i razvoj (EBRD)... Zombi firme se češće nalaze među državnim kompanijama

Posle decenije rasta zaduženosti i šokova izazvanih pandemijom, nivoi korporativnog duga u državama i regionima koje prati Evropska banka za obrnovu i razvoj (EBRD) su na rekordno visokom nivou, ali je primetno da značajan broj firmi sa slabim finansijskim učinkom ima stalan pristup jeftinim i često subvencionisanim kreditima, stoji u najnovijem EBRD „Izveštaju o tranziciji 2022/23“.

Ono što posebno zabrinjava je da „zombi firme“ – zadužena preduzeća koja su u nevolji, ali izbegavaju neizvršenje obaveza zahvaljujući njihovom kontinuiranom pristupu jeftinom finansiranju – stvaraju negativno okruženje za zdrava preduzeća, konstatuje se u izveštaju.

„Zombi kompanije su takođe češće među državnim firmama. U regionima EBRD, velika državna preduzeća
često uspevaju da dobiju više sredstava od državnih banaka. U isto vreme, standardni režimi za rešavanje nesolventnosti ne primenjuju se u potpunosti na državne banke i preduzeća“, istakli su iz EBRD.

Prema podacima iz njihove analize, 13 procenata državnih preduzeća u državama koje „pokriva“ EBRD se mogu klasifikovati kao zombi firme, u poređenju sa 9 odsto za firme u privatnom vlasništvu.

„Zdrava preduzeća koja posluju u sektorima gde ima puno zombi firmi i zemlje sa relativno visokim procentom zombi firmi suočavaju se sa smanjenim stopama investicija, kao i sporijim rastom prihoda i broja novih radnih mesta“, upozorili su autori izveštaja.

Ukazali su i da su zombi firme relativno preovlađujuće u sektorima poput proizvodnje nafte, gasa i uglja, kao i u vodosnabdevanju, što sugeriše da banke mogu tolerisati kreditiranje zombi firmi u određenim sektorima na račun njihovog strateškog značaja.

  • VERA

    23.11.2022 #1 Author

    Pooštriti uslove za odobravanke kredita ovakvim firmama.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.11.2022 #2 Author

    Banke im daju takve uslove,tako da politika u podlovanju treba da se menja…

    Odgovori

  • Bella

    27.11.2022 #3 Author

    Banke su najgore zlo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...