Više od 700 ugostitelja stavilo ključ u bravu

Rekordan broj restorana u Japanu bankrotirao za vreme pandemije

SvetVesti

22.4.2021 08:05 Autor: Ljiljana Begović 0

Rekordan broj restorana u Japanu bankrotirao za vreme pandemije Rekordan broj restorana u Japanu bankrotirao za vreme pandemije
Broj restorana u Japanu koji su bankrotirali u prošloj godini iznosi 715, što pokazuje veliki udar pandemije na ugostiteljstvo u ovoj zemlji. Prema podacima... Rekordan broj restorana u Japanu bankrotirao za vreme pandemije

Broj restorana u Japanu koji su bankrotirali u prošloj godini iznosi 715, što pokazuje veliki udar pandemije na ugostiteljstvo u ovoj zemlji.

Prema podacima banke Teikou Databank nezvanični rezultati istraživanja pokazuju da je u sektoru ugostiteljstva koji podrazumeva barove i pabove, čak  183 objekta bankrotiralo, što je najveći broj još od 2020. godine, navodi se u izveštaju o firmama koje imaju dugove veće od 10 miliona jena što je oko 91.000 američkih dolara.

Ovo je druga po redu godina sa rekordnim brojem firmi koje su bankrotirale u sektoru ugostiteljstva, jer je i pretpandemijska godina bila teška za ovu industrijsku granu u Japanu, koja se bori sa nedostatkom radne snage i povećanjem poreza sa osam na 10 odsto.

Starinski ključ u bravi
Foto: Pixabay.com

Zvaničnici banke koja je sprovela istraživanje kažu da zbog skraćivanja radnog vremena usled pooštravanja epidemioloških mera, jer se u Osaki povećava broj novozaraženih virusom Covid-19, ne očekuju da će se broj ugostiteljskih objekata koji idu u bankrot smanjivati.

Ipak, iz Teikou banke kažu da bi početak vakcinacije protiv korona virusa, kao i uvođenje stimulativnih mera, olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju predviđene za ovo leto, trebalo da pomognu podsticanju raspoloženja potrošača i poboljšaju poslovno okruženje u industriji.

U prvih osam meseci  2020. godine, broj firmi koje su bankrotirale na mesečnom nivou uglavnom je rastao u odnosu na godinu ranije. Ali trend se promenio u decembru 2020. godine kada su trendovi bankrota restorandžija opali za 31,3 odsto, pre svega zahvaljujući vladinim programima subvencija „Go To Travel“ i „Go To Eat“ za podršku turizmu i restoranskoj industriji.

Novčana pomoć za restorane i barove koji su bili primorani zbog epidemioloških mera da rade samo do 20 sati u toku drugog vanrednog stanja, doprinela je smanjenju broja bankrota kao i gašenju većeg broja restorana.

Broj restorana koji nisu uspeli da prebrode krizu, smanjio se u odnosu na januar kada ih je bilo 56,3 odsto na 2,6 odsto u martu, piše The Japan Times.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...