U prvih devet meseci izvezeno za 30 odsto više nego lane

Rekordan izvoz jagodastog voća iz Srbije

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

8.10.2021 08:18 Autor: Julijana Vincan 1

Rekordan izvoz jagodastog voća iz Srbije Rekordan izvoz jagodastog voća iz Srbije
Tokom 2020. godine izvezeno je jagodastog voća za 338 miliona evra, što je 19,4 procenata više u odnosu na vrednost izvoza u 2019. godini,... Rekordan izvoz jagodastog voća iz Srbije

Tokom 2020. godine izvezeno je jagodastog voća za 338 miliona evra, što je 19,4 procenata više u odnosu na vrednost izvoza u 2019. godini, a samo maline u vrednosti od 260 miliona i ona čini 40 odsto ukupnog izvoza voća iz Srbije, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Pod zasadima jagodastog voća u Srbiji je gotovo 40.000 hektara, zasadi su gotovo udvostručeni u odnosu na pre 10 godina, a poboljšava se kvalitet i kvantitet proizvodnje. U prvih devet meseci ove godine izvoz jagodastog voća je za 30 odsto viši u odnosu na isti period prošle godine, koja je takođe bila rekordna. Srbija beleži konstantan rast proizvodnje i izvoza u sektoru voćarstva“, izjavio je državni sekretar resornog ministarstva, Velimir Stanojević, na otvaranju prvog internacionalnog skupa uzgajivača bobičastog voća, Berry Business Forum.

Prema njegovim rečima, pored standardnog voća, poput maline i kupine, u prethodnih nekoliko godina došlo je do ekspanzije zasada borovnice pod kojom je sada 3.000 hektara.

„Za podsticaje podizanja zasada ove voćne vrste, Ministarstvo je prošle godine dalo 200 miliona dinara, što je bilo dovoljno za 150 hektara novih zasada borovnice. Na svetskom tržištu raste potražnja za jagodastim voćem i Srbija mora da radi na povećanju konkurentnosti, na brendiranju, uvođenju savremenih tehnologija gajenja voća i uvođenju mehanizovane berbe tamo gde je to potrebno. Moramo da nastupamo pod brendom ‘Srbija’, da nudimo proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, poput Ariljske maline. Država će svojim podsticajima pomagati proizvođačima da podižu zasade sertifikovanim sadnim materijalom, ali i jačanje i proširenje skladišnih kapaciteta“, istakao je državni sekretar.

Dodao je da proizvođači za te potrebe mogu koristiti sredstva iz nacionalnog budžeta, iz programa IPARD kroz mere 1 i 3, a od ove godine i kroz program za konkurentnu poljoprivredu Svetske banke.

Kako je ranije za Biznis.rs rekao predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović, Ministarstvu poljoprivrede danije je ukazano da postoji problem radne snage, ali i oslabljenog sadnog materijala, ali i drugih stvari na terenu.

„Sadni materijal je slab jer nije uziman sertifikovan, nego je komšija komšiji prodavao, i to smo predočili Ministarstvu poljoprivrede kada smo ukazali na ovaj problem na nivou cele Srbije, i da je pala proizvodnja sa 30 tona po hektaru na tri tone po hektaru. Zato su oni odlučili da nam pomognu sa subvencijom gde se 90 odsto novca refundira. Na primer, ako je sadnica 100 dinara, 90 vam vraća država, a vraća i 60 procenata za obradu zemlje, za kolje, žicu, navodnjanje“, objasnio je Radović.

On je istakao da su predstavnici resornog ministarstva zajedno sa poljoprivrednim stručnim službama i institutima 2019. i 2020. godine utvrdili da je sadni materijal loš, tako da se mora krenuti u promenu sadnog materijala na nivou cele Srbije.

Direktorka misije Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, Suzan Kosinski Fric (Susan Kosinski Fritz), podsetila je da ta organizacija američke vlade podržava proizvodnju voća i povrća u Srbiji, kako bi postala što konkurentnija.

„Sarađujemo sa proizvođačima i prerađivačima da povećaju izvoz i zaradu. Ovde ćemo razgovarati sa proizvođačima bobičastog voća da čuju o novim tehnologijama i trendovima, novim mogućnostima za investiranje. Ovaj projekat se uklapa u jedan od ciljeva rada USAID u Srbiji, a to je stvaranje novih radnih mesta i što bržeg ekonomskog razvoja, naročito u seoskim područjima“, navela je Suzan Fric, a piše na sajtu ministarstva.

Ambasador Holandije Jost Reintjes (Joost Reintjes) izjavio je da njegova vlada smatra da Srbija ima veliki potencijal u poljoprivredi, naročito u proizvodnji bobičastog voća, koje je vrlo visokog kvaliteta i može se naći i u holandskim prodavnicama.

„Holandija kao vrlo razvijena poljoprivredna zemlja, drugi izvoznik u svetu iza SAD, može da ponudi pomoć. Zato su tu naši instituti, univerziteti, vlada i što je najvažnije kompanije“, napomenuo je ambasador Reintjes.

  • Ka

    9.10.2021 #1 Author

    Zato Srbija uvozi voce

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...