REKORDAN KVARTALNI PAD NEMAČKE EKONOMIJE U prvom kvartalu za 2,2 odsto

SvetVesti

15.5.2020 14:00 Autor: Julijana Vincan 0

REKORDAN KVARTALNI PAD NEMAČKE EKONOMIJE U prvom kvartalu za 2,2 odsto REKORDAN KVARTALNI PAD NEMAČKE EKONOMIJE U prvom kvartalu za 2,2 odsto
U prvom kvartalu ove godine nemačka privreda pala je za 2,2 odsto, što je njen najlošiji rezultat na tromesečnom nivou još od finansijske krize... REKORDAN KVARTALNI PAD NEMAČKE EKONOMIJE U prvom kvartalu za 2,2 odsto

U prvom kvartalu ove godine nemačka privreda pala je za 2,2 odsto, što je njen najlošiji rezultat na tromesečnom nivou još od finansijske krize 2009. godine, pokazuju preliminarni statistički podaci. Kao uzrok tako značajnog usporavanja najjače evropske ekonomije navodi se pandemija korona virusa, koja je uslovila privremeno zatvaranje mnogih preduzeća.

Bruto domaći proizvod Nemačke zabeležio je pad od 2,3 odsto u periodu od januara do marta u odnosu na isti prošlogodišnji period, prema desezoniranim podacima Federalnog zavoda za statistiku, navodi „Reuters“, a prenosi „Tanjug“.

ekonomski pad
Foto: Pixabay.com

Britanski „Guardian“ navodi da je u poslednjem kvartalu 2019. godine pad BDP Nemačke bio 0,1 odsto, što znači da je nemačka ekonomija ušla u recesiju. Analitičari ankete britanske agencije predviđali su smanjenje nemačkog BDP-a od 2,2 odsto na kvartalnom i od 2,0 posto na godišnjem nivou. Očekuje se da će rezultati u narednom kvartalu biti bolji, jer je Nemačka krajem aprila krenula sa popuštanjem zabrana i ograničenja.

Najjača ekonomija EU u odnosu na ostale članice zabeležila je relativno dobar rezultat. BDP u Uniji je u tom periodu pao u proseku za 3,3 odsto. U pojedinim zemljama je taj pad bio još izraženiji. U Francuskoj je iznosio 5,8 odsto, a u Italiji 4,7 procenata. U evrozoni pad BDP-a u prvom kvartalu bio je 3,8 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...