Po broju preuzimanja na prvom mestu su Poljska i Rusija

Rekordna vrednost akvizicija u srednjoj i istočnoj Evropi

InvesticijeNovacRegionVesti

24.2.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordna vrednost akvizicija u srednjoj i istočnoj Evropi Rekordna vrednost akvizicija u srednjoj i istočnoj Evropi
Vrednost transakcija spajanja i preuzimanja u regiji srednje i istočne Evrope najveća je u poslednjih pet godina, a ulagače više ne brine ni pandemija,... Rekordna vrednost akvizicija u srednjoj i istočnoj Evropi

Vrednost transakcija spajanja i preuzimanja u regiji srednje i istočne Evrope najveća je u poslednjih pet godina, a ulagače više ne brine ni pandemija, kao ni inflacija i nestabilno tržište energenata, pokazalo je najnovije istraživanje konsultantske kuće Mazars.

Publikacija pokazuje porast broja, kao i vrednosti realizovanih transakcija u regiji na 889 u 2021. godini, što je povećanje od 32 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupna vrednost realizovanih transakcija takođe je bila veća, s ukupnom vrednosti od 67,5 milijardi evra. To predstavlja povećanje od 41 odsto u odnosu na 2020. godinu i najveća je ukupna vrednost realizovanih transakcija od 2016. godine, piše Poslovni.hr.

Niz iznad 100 miliona evra

Glavne zvezde transakcija u regiji Adria, gde spada i Hrvatska, su tehnološke i IT kompanije, pri čemu je značajan i trend konsolidacije sektora zdravstvenih usluga, kao i transakcije u turističkom sektoru.

“M&A tržište u Adria regiji se kreće u skladu sa trendovima. Takođe, na tržištu je sve značajniji broj transakcija koje se odnose na prodaju porodičnih kompanija, osnovanih u razdoblju prelaska zemalja regije na tržišnu ekonomiju, u kojima trenutni vlasnici nemaju naslednika koji bi mogao da nastavi porodični biznis. Očekujemo nastavak ovog trenda i naredne godine”, istakao je Andrija Garofulić, partner finansijskog savetovanja Mazarsa u Hrvatskoj.

U 2021. godini Adria regija sklopila je 74 posla vredna ukupno 4,4 milijarde evra, što je 2,5 puta više nego u 2020. godini. Realizovano je deset transakcija vrednih iznad 100 miliona evra, a najveća je bila kupovina Slovenske Nove Kreditne Banke Maribor od strane OTP banke za ukupno 900 miliona evra.

Sastanak
Foto: Pexels.com

Kad je Hrvatska u pitanju, u deset najjačih transakcija regije koje uključuju američki kapital spada prodaja trgovačkog lanca opreme za kućne ljubimce „Pet Network International fondu A&M Capital“ za 260 miliona evra. Druga najvrednija transakcija u regiji s kapitalom UK bila je prodaja poslovanja smrznute hrane hrvatske „Fortenova“ kompaniji „Nomad Foods Limited“ za 615 miliona evra.

U čitavoj regiji, prve četiri zemlje po broju realizovanih spajanja i preuzimanja u 2021. godini bile su Poljska (s ukupno 192 transakcije), zatim Rusija (146), Austrija (119) i Češka (86). Što se tiče ukupne vrednosti transakcija, Rusija je na prvom mestu s objavljenim transakcijama u ukupnom iznosu od 20,4 milijarde evra, što je 15 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Austrija, Poljska i Češka zauzele su drugo, treće i četvrto mesto.

Privlačnost za strance

Izveštaj pokazuje da je regija i dalje privlačna destinacija za međunarodne ulagače. Zabeležen je značajan porast i u obimu i u vrednosti prekograničnih M&A transakcija, pri čemu je vrednost objavljenih ulaznih transakcija (uključujući Rusiju) skočila za 36 odsto i dostigla 32,5 milijardi evra.

U analizi se ističe i aktivnost fondova privatnog kapitala. Podstaknuta rekordnim finansijskim sredstvima koja su na raspolaganju kako na domaćem tako i na međunarodnim tržištima, ukupna vrednost ulaganja fondova privatnog kapitala skočila je 63 odsto i dostigla ukupno 10,4 milijarde evra, došavši na najviši nivo od 2015. godine. Broj transakcija je naglo porastao, za čak 46 procenata, sa 130 transakcija u 2021. godini umesto 70 u prethodnoj godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...