Ulagači u nemačke hartije od vrednosti u gubitku

Rekordno niski prinosi državnih obveznica u Evropi

NovacSvetVesti

6.8.2021 08:57 Autor: Ljiljana Begović 1

Rekordno niski prinosi državnih obveznica u Evropi Rekordno niski prinosi državnih obveznica u Evropi
Na osnovu podataka da investitori državama za plasman plaćaju 16,5 biliona dolara duga, analitičari ocenjuju da je za pad prinosa tokom letnjih meseci zaslužan... Rekordno niski prinosi državnih obveznica u Evropi

Na osnovu podataka da investitori državama za plasman plaćaju 16,5 biliona dolara duga, analitičari ocenjuju da je za pad prinosa tokom letnjih meseci zaslužan otkup centralnih banaka.

Globalna vrednost obveznica koje donose negativni prinos, skočila je na 16,5 biliona dolara, najviše u šest meseci, piše Financial Times.

List navodi da ukupan dug Nemačke trenutno donosi negativan prinos. Prinosi na državne obveznice u poslednjih nekoliko nedelja primetno su pali nakon talasa kupovine, a na užas ulagača koji veruju da će usporavanje ekonomskog oporavka od pandemije zajedno sa rastućom inflacijom rezultirati povećanjem dugoročnih troškova zaduživanja.

Iako je najveći stampedo investitora zabeležen na tržištu američkih državnih obveznica, nije nedostajalo kupaca ni za dug Japana i članica Evrozone.

Prinos na desetogodišnje japanske obveznice ove nedelje pao je ispod nule prvi put od decembra 2020. godine. Prinos na nemački desetogodišnji dug pao je na -0,51 odsto što je najniži nivo od početka februara.

Prinos na nemačke tridesetogodišnje obveznice takođe je ispod nule, što znači da celokupni nemački dug – merilo za obveznice u celoj Evrozoni– sada ulagačima donosi gubitak.

Velike zarade nema ni kod riskantnijih evropskih dužnika. Prinos oko nule donose sva francuska obveznička izdanja do 12 godina dospeća, do devet godina kada je reč o Španiji, a do sedam u italijanskom i grčkom slučaju.

Prema podacima banke Barclays, globalni iznos duga s negativnim prinosom sredinom maja prošle godine iznosio je malo više od 12 biliona dolara.

U decembru je dostigao rekordni nivo od preko 18 biliona dolara. Analitičari ističu da su prinosi na obveznice u sve većem raskoraku s ekonomskom stvarnošću.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...