U praksi je ova namera neizvodljiva iz više razloga

Reper Lil Uzi Vert želi da kupi planetu

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

27.7.2021 20:20 Autor: Marko Miladinović 0

Reper Lil Uzi Vert želi da kupi planetu Reper Lil Uzi Vert želi da kupi planetu
Američki reper Lil Uzi Vert kaže da namerava da kupi gigantsku gasovitu planetu zavedenu pod imenom WASP-127b, što bi zasigurno bila prva kupovina ove... Reper Lil Uzi Vert želi da kupi planetu

Američki reper Lil Uzi Vert kaže da namerava da kupi gigantsku gasovitu planetu zavedenu pod imenom WASP-127b, što bi zasigurno bila prva kupovina ove vrste na svetu.

Kontroverzni Uzi je prethodno privukao pažnju javnosti kada je u svoje čelo „usadio“ dijamant od 24 miliona dolara i pridružio se pevačici Grajms (Grimes) u nameri da dogodine u svoje mozgove ugrade računarske čipove kako bi oboje stekli „znanje bogova“. 

Za razliku od čipova u glavi i ugrađivanja dijamanata u sopstveno telo, muzičar možda neće naići na razumevanje postojeće „svemirske zajednice“ po ovom pitanju, piše Insider.

Stručnjaci u oblasti prava ističu da kupovina planeta za sada zakonski nije moguća, pa čak ni u simboličnom smislu. Ipak, ovaj marketinški trik postavlja važna pitanja o tome ko ima svojinska prava nad teritorijom izvan planete Zemlje i šta bi sve trebalo da se promeni kako bi se ona primenjivala.

Iako su na društvenoj mreži Twitter, Lil Uzi Verti i Grajms razmenili poruke u kojima tvrde da su „na korak od potpisivanja istorijskog kupoprodajnog ugovora“, to u praksi nije (još uvek) moguće, osim ako na drugoj strani kao potpisnici nisu pripadnici neke vanzemaljske civilizacije, šaljivi su američki mediji.

Ovaj ugovor nije moguć, između ostalog i zato što je u međunarodnom pravu još uvek na snazi Sporazum o spoljašnjem svemiru iz 1967. godine, koji zabranjuje vlasništvo pojedincima i zemaljskim vladama nad teritorijom izvan Zemljine orbite.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...