REŠAVA SE DUGOGODIŠNJI PROBLEM CROATIA BANKE Ako se ne pronađe investitor, moguće pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci

BankeNovacRegionVesti

7.7.2020 16:09 Autor: Ljiljana Begović 0

REŠAVA SE DUGOGODIŠNJI PROBLEM CROATIA BANKE Ako se ne pronađe investitor, moguće pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci REŠAVA SE DUGOGODIŠNJI PROBLEM CROATIA BANKE Ako se ne pronađe investitor, moguće pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci
Vlada Hrvatske je odlučila da reši još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju... REŠAVA SE DUGOGODIŠNJI PROBLEM CROATIA BANKE Ako se ne pronađe investitor, moguće pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci

Vlada Hrvatske je odlučila da reši još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kao jedini vlasnik deonica „Croatia Banke d.d.“, objavila poziv za kupoprodaju 100 posto deonica te banke, odnosno 4,746.000 deonica nominalne vrednosti 100 kuna.

„Finansijski položaj „Croatia banke d.d.“ ukazuje na visoku likvidnost i nedostajući kapital u odnosu na zahtevan nivo adekvatnosti kapitala“. Zato je glavni motiv prodaje banke pokušaj pronalaska investitora kako bi se povećala adekvatnost kapitala banke i omogućilo poslovanje, jer bez dodatne kapitalne injekcije više ne može da zadovolji regulatorne standarde. Adekvatnost kapitala ove banke je na nivou od 13,2 odsto, a za nju je potrebna adekvatnost od 15,19 odsto, piše Novac.hr.

U slučaju, da niko od investitora ne pokaže interes za kupovinu banke, nezvanične informacije su da se razmatra pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci. Rešenjem Agencije iz 2013., „Croatia banci“ zabranjeno je primanje novih podsticaja u razdoblju od deset godina od dana završetka procesa restrukturiranja za koje je pomoć dodeljena, a poslednja dokapitalizacija bila je 2012.

„Croatia banka“ je 1999. zapala u poteškoće i započet je postupak sanacije, te je dokapitalizacijom 2000. u iznosu od 204,6 miliona kuna postupak sanacije dovršen, a banka je nastavila poslovanje kao deoničarsko društvo u stopostotnom vlasništvu DAB. Još jedna dokapitalizacija izvršena je 2010. za 70 miliona kuna i 2012. za 200 miliona kuna, pa je osnovni kapital 31. decembra 2019. iznosio 474,6 miliona kuna.

Po veličini „Croatia banka“ se nalazi na 14. mestu od ukupno 20 banaka, s aktivom od 1,96 milijardi kuna, koja predstavlja 0,5 odsto tržišta, a krajem prošle godine u banci je bilo zaposleno 169 radnika, od toga njih 86 u prodaji. Aktiva se sa 3,1 milijarde kuna u 2016. smanjila na 1,96 milijardi kuna u 2019. Zahtevi za preuzimanje banke dostavljaće se do 24. jula 2020. u 12 sati, od 14. do 25. septembra će se održati prikupljanje obavezujućih ponuda, koje će se potom razmatrati do 9. oktobra.

Finalizacija ugovora o kupoprodaji deonica planira se najkasnije do 23.oktobra, a do 18. decembra očekuje se i davanje saglasnosti od Hrvatske narodne banke za sticanje deonica, nakon čega bi se potpisao ugovor o njihovom prenosu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...