Guvernerka Banke Rusije zagovara privatizaciju

Restruktuiranje ruske privrede brže od očekivanja

BankeSvetVesti

15.6.2023 13:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

Restruktuiranje ruske privrede brže od očekivanja Restruktuiranje ruske privrede brže od očekivanja
Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina ocenila je da želja države da upravlja restruktuiranjem nacionalne privrede može da dovede do suzbijanja privatne inicijative, a... Restruktuiranje ruske privrede brže od očekivanja

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina ocenila je da želja države da upravlja restruktuiranjem nacionalne privrede može da dovede do suzbijanja privatne inicijative, a u ekstremnim slučajevima i do obnavljanja planske ekonomije.

Prema njenim rečima, biznis treba sam da odluči u koje projekte će ulagati novac. „Iskušenje da se upravlja restruktuiranjem privrede može da dovede do toga da ćemo potisnuti privatnu inicijativu, a da ne govorimo o riziku, u krajnjem slučaju, obnove planske privrede“, rekla je Nabiulina, prenosi Komersant.

Ona je istakla da iako to možda izgleda nemoguće, jer Rusija ima tržišnu ekonomiju, dovoljno bi bilo da država koncentriše pravo da odlučuje koje industrije i koje projekte bi trebalo razvijati i gde usmeravati finansijska sredstva, pa da se to dogodi.

Nabiulina je navela da je u vezi sa restruktuiranjem privrede došlo do promene odnosa industrija, što je dovelo do povećanja domaće potražnje. „Mislim da svi razumeju da sada prolazimo kroz ovo, a to podrazumeva preraspodelu rada i ulaganja. Restruktuiranje privrede se dešava brže nego što smo očekivali. Najgore prognoze nisu se obistinile“, kazala je šefica Banke Rusije.

Govoreći o budućnosti ruske privrede, ona je ukazala na potrebu da se krene ka privatizaciji. „Imamo šta da privatizujemo bez prejudiciranja strateških interesa“, naglasila je Nabiulina, koja je dodala da je glavni faktor uspešnog sprovođenja strukturnog prilagođavanja bila adaptacija više hiljada ruskih preduzeća, koja su se pokazala „veoma fleksibilnim“.

Ona je objasnila da je monetarna politika Banke Rusije ukazala da strukturno prilagođavanje privrede, kao i zapadne sankcije, čine „značajna prilagođavanja procene mogućnosti snižavanja inflacije“. Prema prognozi centralne banke, inflacija u Rusiji biće od 4,5 do 6,5 odsto u tekućoj godini, a iduće godine spustiće se na četiri odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...