Finansijski izveštaj pokazuje usporavanje početnog trenda

Rezultati kompanije Robinhood (ne)očekivano loši

BerzaNovacSvetVesti

28.1.2022 09:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rezultati kompanije Robinhood (ne)očekivano loši Rezultati kompanije Robinhood (ne)očekivano loši
Vrednost akcija online brokerskog servisa Robinhood pala je za više od 12 procenata nakon poslednjeg trgovačkog dana na američkim berzama. HOOD Quotes by TradingView... Rezultati kompanije Robinhood (ne)očekivano loši

Vrednost akcija online brokerskog servisa Robinhood pala je za više od 12 procenata nakon poslednjeg trgovačkog dana na američkim berzama.

Razlog za razočarenje investitora leži u činjenici da je kompanija po prikazanim rezultatima iz finansijskog izveštaja propustila ciljane prihode u poslednjem kvartalu 2021. godine, pošto je prvobitni „maloprodajni žar“ u takozvanim mim akcijama i kriptovalutama izgubio snagu, konstatuje Financial Times.

Robinhood je saopštio da očekuje da će prihodi u tekućem kvartalu pasti za 35 odsto, na manje od 340 miliona dolara u poređenju sa prvim kvartalom 2021. godine, kada je bio vrhunac trenda u trgovanju mim akcijama, odnosno onih koje su masovno podržavali korisnici društvene mreže Reddit.

Brokerska kuća, koja je postala sinonim za rast trgovanja malih investitora od početka pandemije, prijavila je neto prihod od 363 miliona dolara u četvrtom kvartalu 2021. godine, što je sedam miliona dolara manje od očekivanja. U istom periodu, neto gubici su iznosili 423 miliona dolara, tako da je kompanija tromesečje završila u minusu.

Robinhood je brzo rastao po obimu korisnika, dodajući 10 miliona novih korisnika na platformu 2021. godine i time udvostručivši svoju veličinu.

Kompanija je izašla na berzu u julu uz mnogo pompe, po ceni od 38 dolara po akciji. Međutim, posle se suočila sa preprekama jer su sile koje su je gurnule na visoku početnu procenu javne ponude – kao što su fiskalni stimulansi i bikovska tržišta – zastale. Akcije brokera izgubile su dve trećine svoje vrednosti od listiranja i pale su 83 procenta u odnosu na najviši nivo od 85 dolara u avgustu. Cena akcije je bila 10,20 dolara u trgovini posle radnog vremena.

Prihod od trgovine kriptovalutama, koji je od vitalnog značaja za rezultat kompanije, porastao je za 304 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine na 48 miliona dolara, ali je smanjen sa 51 milion dolara u trećem kvartalu.

Komentarišući ove rezultate Vlad Tenev, suosnivač i izvršni direktor kompanije, izjavio je da će Robinhood ove godine proširiti portfolio svojih proizvoda, između ostalog dodajući online novčanike za kripto štedne usluge.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...