Dok SAD posreduju u normalizaciji odnosa Saudijaca i Izraelaca

Rijad imenovao prvog ambasadora u Palestini

SvetVesti

14.8.2023 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rijad imenovao prvog ambasadora u Palestini Rijad imenovao prvog ambasadora u Palestini
Saudijska Arabija imenovala je svog prvog ambasadora u Palestini, usred naleta diplomatskih aktivnosti dok SAD pokušavaju da posreduju u sporazumu o normalizaciji odnosa između... Rijad imenovao prvog ambasadora u Palestini

Saudijska Arabija imenovala je svog prvog ambasadora u Palestini, usred naleta diplomatskih aktivnosti dok SAD pokušavaju da posreduju u sporazumu o normalizaciji odnosa između Rijada i Izraela.

Tokom protekla tri meseca, američki i saudijski zvaničnici su istraživali potencijal za složen dogovor koji bi preoblikovao geopolitiku Bliskog istoka. Dogovor bi predviđao da Saudijska Arabija prizna Izrael u zamenu za američke odbrambene garancije i podršku civilnom nuklearnom programu, prenosi Financial Times.

Kao deo bilo kakvog dogovora očekuje se da će Saudijska Arabija zahtevati od Izraela ustupke palestinskim težnjama za državnošću. Rijad je u subotu imenovao Najefa bin Bandara Al-Sudairija nerezidentnog ambasadora za Palestinu i generalnog konzula u Jerusalimu.

Al-Saudiri, koji već služi kao ambasador u Jordanu, rekao je da je proširenje njegove uloge znak solidarnosti sa Palestincima. On je dodao da je to važan korak koji pokazuje da saudijski kralj i prestolonaslednik „žele da ojačaju veze sa braćom u državi Palestini“.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da saudijski potez nije bio koordiniran sa Izraelom, naglašavajući da Izrael „neće dozvoliti otvaranje bilo kakvog diplomatskog predstavništva u Jerusalimu“. Rijad je svojevremeno ponudio Izraelu priznanje ukoliko se povuče iz okupiranih arapskih zemalja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...