RIZICI SA KOJIMA SE SUOČAVAJU HRVATSKE FIRME Pandemija prvi, pokazalo istraživanje Allianz

AnalizaPoslovanjePreduzetnikRegionU fokusuVesti

20.1.2021 17:41 Autor: Julijana Vincan 1

RIZICI SA KOJIMA SE SUOČAVAJU HRVATSKE FIRME Pandemija prvi, pokazalo istraživanje Allianz RIZICI SA KOJIMA SE SUOČAVAJU HRVATSKE FIRME Pandemija prvi, pokazalo istraživanje Allianz
Tri glavna rizika za hrvatske kompanije trenutno su pandemija, sajber-incidenti i česte promene zakona i propisa, pokazuje novi barometar rizika koji je objavilo je evropsko multinacionalno preduzeće za... RIZICI SA KOJIMA SE SUOČAVAJU HRVATSKE FIRME Pandemija prvi, pokazalo istraživanje Allianz

Tri glavna rizika za hrvatske kompanije trenutno su pandemija, sajber-incidenti i česte promene zakona i propisa, pokazuje novi barometar rizika koji je objavilo je evropsko multinacionalno preduzeće za finansijske usluge Allianz.

Prirodne nepogode, poput zemljotresa, koji su lane pogodili Hrvatsku, a nastavili se i u 2021. godini, nalaze se na četvrtom mestu, kao rizik koji preti hrvatskim kompanijama. Ali, treba pomenuti da je ovo istraživanje rađeno pre potresa u Petrinji, tako da je taj rizik sada verovatno veći.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Takođe, hrvatske firme imaju problem s manjkom kvalifikovane radne snage, te je tako ovaj faktor zauzeo 5. mesto u ovom istraživanju. Među ostalim problemima su strah od zastoja u poslovanju, posebno kada je reč o lancima snabdevanja, zatim strah od gubitka vrednosti brenda i nove tehnologije.

Nekad visokopozicionirani rizici, poput makroekonomskih kretanja i zbivanja na tržištu, danas su slabije plasirani, jer su ih potisnuli gore navedeni rizici.

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) sprovodi tu vrstu istraživanja širom sveta, a ono je ovaj put obuhvatilo 2.769 glavnih izvršnih direktora i ostalih stručnjaka iz 92 zemlje, među kojima je i Hrvatska.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...