cena za kilogram 70 dinara, za džak od 10 kilograma 600 dinara

Rod krompira u Pomoravskom okrugu lošiji zbog suše

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

25.9.2021 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rod krompira u Pomoravskom okrugu lošiji zbog suše Rod krompira u Pomoravskom okrugu lošiji zbog suše
Krompira u Pomoravskom okrugu ove godine je 50 odsto manje, godina mu nije bila naklonjena, a i manje je sejan zbog loše prošlogodišnje cene... Rod krompira u Pomoravskom okrugu lošiji zbog suše

Krompira u Pomoravskom okrugu ove godine je 50 odsto manje, godina mu nije bila naklonjena, a i manje je sejan zbog loše prošlogodišnje cene i prodaje.

Proizvođač krompira iz Stiplja, pod Crnim vrhom kod Jagodine, izjavio je za Tanjug na Gradskoj pijaci da su poljoprivrednici zbog niske cene lane zasejali ove godine 50 odsto manje površina, a i rod je lošiji zbog suše.

„Ko je zalivao imao je solidan rod. Ja sam zalivao tri puta“, kaže ovaj proizvođača, koji na malo kilogram prodaje za 70 dinara, a džak od 10 kilograma za 600 dinara.

Krompir u Pomoravlja nema tradiciju kao u Dragačevu, Guči, Gornjem Milanovcu i nekim drugim krajevima Srbije, ali seje ga gotovo svako seosko domaćinstvo za svoje potrebe, a višak prodaje uglavom na Gradskim pijcama.

„Najviše ga seju poljoprivrednici u selu Belica kod Jagodine, pored reke Belice, radi zalivanja, najviše mladi krompir, posle koga sade kupus“, rekao je stručni saradnik za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

Ne seju se velike količine i zbog nedostatka radne snage, a ni proizvodnja nije jeftina, dodao je Simić.

Nedostaje i adekvatan skladišni prostor, a Evropska unija donosi nove standarde u proizvodnji, tretiranju i skladištenju, čega se naši poljoprivrednici pribojavaju.

Za dobar rod potrebna je puna agrotehnika kao i za svaku drugu poljoprivrednu kulturu, kvalitetan sortiment, plodored, odabir zamljišta, jer krompir „ne voli teška i močvarana zemljišta“.

Srbija ima kvalitetan krompir, kvalitetom ne zaostaje za zemljama Evropske unije, izjavili su Tanjugu poljoprivredni stručnjaci koji prate proizvodnju krompira u Pomoravlju, Resavi i Levču.

Poljoprivrednici ovog dela Srbije najviše seju sorte dizire, belarose, esma i kurode, navode oni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...