Teniski turnir u Parizu uvek u centru pažnje, sada u "prilagođenom" izdanju

Roland Garros u brojkama: zdravstveni pasoši, manje novca i isti favoriti

ManifestacijeSvetU fokusuVesti

3.6.2021 13:47 Autor: Marko Miladinović 3

Roland Garros u brojkama: zdravstveni pasoši, manje novca i isti favoriti Roland Garros u brojkama: zdravstveni pasoši, manje novca i isti favoriti
Drugi teniski Grand Slam turnir u sezoni, čuveni pariski Roland Garros, uveliko je otpočeo svoje ovogodišnje izdanje, usred optimizma o skorom kraju pandemije korona... Roland Garros u brojkama: zdravstveni pasoši, manje novca i isti favoriti

Drugi teniski Grand Slam turnir u sezoni, čuveni pariski Roland Garros, uveliko je otpočeo svoje ovogodišnje izdanje, usred optimizma o skorom kraju pandemije korona virusa, delimičnog povratka publike na tribine, i nesuglasica unutar krovnog udruženja profesionalnih tenisera (ATP i WTA) oko isplata nagradnih fondova.

Zdravstveno-bezbednosne mere su uslovile „trofazno“ puštanje publike na terene u okviru Roland Garros kompleksa.

Tokom prve faze, u kvalifikacionim rundama, gledaocima uopšte nije bio dozvoljen pristup. U drugoj nedelji, koja se završava 8. juna, biće dozvoljeno popunjavanje kapaciteta do ukupnog broja od 5.388 gledalaca, odnosno do 35 odsto po terenu, a maksimalno do 1.000 najvijača na najvećim poprištima sportskih borbi (tereni Philippe Chatrier i Suzanne Lenglen).

Tek na kraju, od četvrtfinala pa do mečeva za titulu prvaka, na tribinama će biti omogućena veća poseta, teren Phillippe Chatrier primiće 5.000 gledalaca, a završna dva dana čak 13.146 ljudi, s tim što će oni morati da imaju tzv. „zdravstvene pasoše“, potvrde da su vakcinisani ili testirani negativni na virus korone.

Teniseri i teniserke će ukupno odigrati 804 meča.

Nagradni fond kao prošle godine, igrači tražili više

Organizator turnira je Teniski savez Francuske, a sredstva za nagradni fond ova državna sportska organizacija nabavlja ogromnim delom od sponzora. Već decenijama glavni sponzor takmičenja je bankarska grupacija BNP Paribas.

Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

Nagradni fond ove godine iznosi 34,37 miliona evra, te je maltene istovetan prošlogodišnjem. Međutim, to predstavlja značajno umanjenje u odnosu na rekordnih 42,66 miliona evra iz 2019. godine.

Treba uzeti u obzir da će ta sredstva biti podeljena većem broju igrača nego pre – 128 teniserki, umesto dosadašnjih 96, učestvovaće od kvalifikacione runde pa do kraja, odnosno izjednačiće se po broju sa takmičarima u muškoj konkurenciji.

Drugim rečima, već umanjena suma novca biće podeljena većem broju učesnika i učesnica. Uteha je da će to biti ravnomernije raspoređeno nego pre.

„Ovakvim nagradnim fondom Roland Garros nastavlja da pruža podršku onim profesionalnim igračima koji prolaze kroz težak period, u finansijskom smislu. Pošto smo izjednačili davanja takmičarima u ženskoj i muškoj konkurenciji i u kvalifikacionim rundama, sada teniseri i teniserke primaju iste visine nagrada“, istakao je direktor turnira, nekadašnji francuski reprezentativac, Gi Forže (Guy Forget).

Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

S druge strane, čak i više od smanjenja nagrada, profesionalna udruženja tenisera i teniserki žale se na prestroge bezbednosne mere oko ulaska na sportski kompleks. Za nižerangirane takmičare, pogotovu one ispod stotog mesta na listama, to znači produženu neizvesnost, i trošenje sopstvenih sredstava i, na kraju krajeva, živaca, uz veoma malo prostora da će iz takmičenja izaći bogatiji nego što su bili.

Pobednici u muškom i ženskom finalu će zaraditi po 1,4 miliona evra bruto, što je 12,5 odsto manje nego u prošlogodišnjem takmičenju, dok će gubitnici dobiti po 750.000 evra bruto, to jest 6,3 odsto manje u odnosu na 2020. godinu. Od tog iznosa biće im oporezovano 30 odsto na teritoriji Francuske.

Važno je napomenuti da se turnirske nagrade oporezuju u zemljama u kojima se takmičenje odvija. One su uvek prikazane u bruto iznosima. Najviše se na poreze odvaja u Londonu, Wimbldon „košta“ igrače 42,5 do 45 odsto njihovih nagrada, a najmanje u Monaku, gde uopšte nema oporezivanja i teniseri odnose čitavu sumu novca.

A što se samog takmičarskog aspekta tiče, kladionice kao neprikosnovenog favorita u muškoj konkurenciji vide „kralja šljake“ Rafaela Nadala, koji je već osvojio neverovatnih 13 titula na ovom turniru. Kladionice William Hill i Bet365 mu daju 54,5 odsto (evropska kvota 1,85; odnosno američka -120) šansi da pobedi u finalu i ovaj put. Najveći protivnik na tom putu biće mu naš Novak Đoković, sa 30,8 odsto za uspeh. Svi ostali teniseri daleko su iza njih dvojice po svojim izgledima.

U ženskom delu turnira, najveće šanse imaju poljska teniserka Iga Švjatek (Iga Swiatek), prošlogodišnja šampionka, te rumunka Simona Halep sa po 16,7 odsto, što pokazuje koliko je pravilno raspoređena konkurencija kod teniserki.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...