Nastajanje novog energetskog saveza

Rusija, Kazahstan i Uzbekistan pregovaraju o gasnoj uniji

SvetVesti

29.11.2022 13:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rusija, Kazahstan i Uzbekistan pregovaraju o gasnoj uniji Rusija, Kazahstan i Uzbekistan pregovaraju o gasnoj uniji
Ideja o stvaranju trojne gasne unije između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana tek treba da bude uobličena, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Da se... Rusija, Kazahstan i Uzbekistan pregovaraju o gasnoj uniji

Ideja o stvaranju trojne gasne unije između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana tek treba da bude uobličena, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Da se o ovom projektu razgovara, ranije je izvestio predstavnik predsednika Kazahstana.

Prema rečima Peskova, putevi snabdevanja energijom u ovom regionu „izuzetno su relevantni“. Portparol Kremlja ocenio je da će takva gasna unija odgovarati interesima sve tri zemlje, prenosi Komersant.

„Naravno, ova ideja i inicijativa će se na neki način uobličiti. Mislim, u smislu formulisanja jasnih kontura. Govorimo o tome da je ovo ogromna, ogromna teritorija u veoma važnom regionu“, rekao je Peskov u razgovoru sa novinarima u Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovao je 28. novembra u Kremlju o stvaranju pomenutog saveza sa predsednikom Kazahstana Kasim-Jomartom Tokajevim. Nijedna strana još nije govorila o detaljima projekta.

Kazahtanska nacionalna kompanija KazakGaz i ruski Gazprom potpisali su u junu sporazum o povećanju prerade gasa iz Kazahstana u Rusiji.

  • GOCA BG

    29.11.2022 #1 Author

    Savez koji ce ih ojacati jos vise,sjajno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...