Ističe grejs period za plaćanje spoljnog duga

Rusija na korak od tehničkog bankrota

BankeSvetU fokusuVesti

27.6.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rusija na korak od tehničkog bankrota Rusija na korak od tehničkog bankrota
Rusija je samo nekoliko sati udaljena od tehničkog bankrota zbog sankcija koje joj je uveo Zapad, jer ističe grejs period za plaćanje oko 100... Rusija na korak od tehničkog bankrota

Rusija je samo nekoliko sati udaljena od tehničkog bankrota zbog sankcija koje joj je uveo Zapad, jer ističe grejs period za plaćanje oko 100 miliona dolara spoljnog duga.

Američka agencija Bloomberg navodi da Rusija neće službeno objaviti da nije u mogućnosti da ispuni obaveze, ali ako investitori ne dobiju svoj novac u skladu s dogovorenim uslovima činjenica nemogućnosti otplate duga biće službeno registrovana, prenosi crnogorska agencija Mina.

Bloomberg piše da će se Rusija prvi put nakon 1918. godine naći u situaciji da ne može da plati svoje dugove, ali i da se tržište sada suočava sa jedinstvenom situacijom u kojoj dužnik ima volju i sredstva da ispuni svoje obaveze, ali to ne može učiniti.

To je zato što Sjedinjene Američke Države (SAD) prošlog meseca nisu obnovile rusku dozvolu za servisiranje spoljnog duga.

Rusko Ministarstvo finansija objavilo je pre nekoliko dana da će, uprkos odluci SAD, svoje obaveze prema spoljnim poveriocima i dalje ispunjavati plaćanjem u rubljama.

Ministar financija Anton Siluanov rekao je da je moguće pronaći način da se proglasi tehnički bankrot Rusije, ali je istakao da to neće uticati na ekonomiju zemlje.

  • MAJALG

    27.6.2022 #1 Author

    Sve je ovo vestacki, svi smo vise nego svesni kakvo je stvarno stanje i da Rusija nije ni blizu bankrota.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.6.2022 #2 Author

    Platice u svojoj valuti…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    28.6.2022 #3 Author

    Rusija sigurno nije pripremljena na ispunjavanje obaveza

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...