Tenzije zbog litvanske blokade Kalinjingrada

Peskov: EU nije više naš partner, nego protivnik

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

24.6.2022 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 13

Peskov: EU nije više naš partner, nego protivnik Peskov: EU nije više naš partner, nego protivnik
Rusija je odlučna da reši situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada koju je uvela Litvanija, naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Istovremeno, Litvanija, koja je... Peskov: EU nije više naš partner, nego protivnik

Rusija je odlučna da reši situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada koju je uvela Litvanija, naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Istovremeno, Litvanija, koja je uvela zabranu prolaza transporta prema ruskoj enklavi na Baltičkom moru, tvrdi da je to u skladu sa sankcijama Evropske unije i da odluka nije unilateralna.

„Ozbiljno analiziramo ovu situaciju. Našim protivnicima svoju poziciju izražavamo preko Ministarstva spoljnih poslova. Nažalost, oni više nisu partneri, već naši protivnici“, rekao je Peskov, prenosi Russia Today.

On je naveo da „ne treba žuriti“ sa odgovorom, ali je istakao odlučnost Rusije da se problem reši.

Peskov je ocenio da je korektnost Rusije u ovoj situaciji apsolutna. Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je ranije da je uklanjanje ograničenja tranzita ka Kalinjingradskoj oblasti u nadležnosti EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da EU ne želi da blokira saobraćaj preko Litvanije do ruske enklave, već da insistira na sprovođenju svojih sankcija na određene proizvode, prenosi Financial Times.

„Ono što želimo je istovremeno da sprečimo bilo kakvo izbegavanje sankcija, a ne sprečavanje saobraćaja. Obe stvari bi trebalo da budu moguće“, ocenio je Borelj.

Zgrada Evropske komisije
Foto: Pixabay.com

Litvanija je ove nedelje počela da primenjuje sankcije koje zabranjuju železnički tranzit određene robe kroz zemlje EU. Litvanska zabrana odnosi se na teretne vozove koji prevoze ugalj, metale, cement, drvo i drugi građevinski materijal. Reč je o robama koje je EU sankcionisala kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. Prema vlastima Kalinjingrada zabrana obuhvata 50 odsto roba.

Litvanija i Evropska komisija insistiraju da ovo nije jednostrana odluka Viljnusa, već da je Litvanija delovala na osnovu uputstava Brisela o tome kako da primeni sankcije. EK sada ažurira informacije u bliskom kontaktu sa litvanskim vlastima i pruža dodatne smernice.

EK je saopštila da Litvanija „mora da primeni dodatne provere u drumskom i železničkom tranzitu“ preko teritorije EU, ali „te provere su fokusirane, proporcionalne i efikasne“. Provere su zasnovane na pametnom upravljanju rizicima, kako bi se izbeglo kršenje sankcija uz istovremeno omogućavanje besplatnog tranzita, navela je EK.

Kako prenosi Politico, neimenovani zvaničnici navode da nove smernice jasno pokazuju da litvanski carinski organi moraju da provere robu kako bi se izbeglo kršenje sankcija, ali mogu da dozvole dalji transport metala ili drugih roba, ako su namenjene za unutrašnje tržište Rusije, odnosno Kalinjingrad.

Šef ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev, koji je posetio Kalinjingrad izjavio je da će Rusija „odgovoriti na ovakve neprijateljske akcije“. On je naveo da će „odgovarajuće međuresorne mere biti sastavljene i brzo sprovedene“, kao i da će mere imati „ozbiljan negativan uticaj na litvansko stanovništvo“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da Rusija zadržava pravo da „zaštiti svoje nacionalne interese“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...