Litvanska transportna blokada Kalinjingrada

Rusija najavljuje da će zaštititi nacionalne interese

InfrastrukturaSvetVesti

21.6.2022 08:56 Autor: Vladimir Jokanović 10

Rusija najavljuje da će zaštititi nacionalne interese Rusija najavljuje da će zaštititi nacionalne interese
Rusija zadržava pravo da preduzme akcije za zaštitu nacionalnih interesa ukoliko Litvanija u bliskoj budućnosti ne obnovi puni tranzit tereta ka Kalinjingradskoj oblasti i... Rusija najavljuje da će zaštititi nacionalne interese

Rusija zadržava pravo da preduzme akcije za zaštitu nacionalnih interesa ukoliko Litvanija u bliskoj budućnosti ne obnovi puni tranzit tereta ka Kalinjingradskoj oblasti i obratno, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Litvanija je prekinula železnički tranzit robe koja je pod sankcijama EU, od Rusije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Moskva se pozvala na Zajedničku izjavu Rusije i Evropske unije o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka teritorije Ruske Federacije iz 2002. godine, navodeći da je mera Litvanije provokativna i „otvoreno neprijateljska“, kao i da se njome krše međunarodno-pravne obaveze, prenosi Deutsche Welle.

Rusija će sprovesti „dubinsku analizu“ u narednih nekoliko dana, nakon čega će sprovesti uzvratne mere, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je odluku litvanskih vlasti nazvao nezakonitom i bez presedana.

Ruski diplomatski predstavnik u Viljnusu naveo je da će odluka Litvanije da ograniči tranzit robe do Kalinjingrada uticati na „socijalno blagostanje“ građana Litvanije, prenosi Russia Today.

Ranije su „Litvanske železnice“ najavile prekid tranzita robe koja je pod sankcijama EU. Prema saopštenju vlasti Kalinjingrada, zabrana se odnosi na 40 do 50 odsto asortimana robe koja se doprema u enklavu, navodeći da je reč o pokušaju da se uspostavi de fakto blokada i ekonomski uguši ova ruska oblast.

Litvanija tvrdi da je sve u okviru zakona. Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je da je zabrana tranzita sankcionisane robe u Kalinjingradsku oblast uvedena nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i pod njenim rukovodstvom, prenosi Strana Kalinjingrad.

Lokalne vlasti Kalinjingrada saopštile su da očekuju da će biti pojačan vodni transport i da će deo sankcionisane robe stizati brodovima preko Baltičkog mora. Železnički put kroz Litvaniju najkraća je transportna ruta između dva dela Rusije, a kroz Litvaniju prolazi i ruski gasovod do Kalinjingrada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...