Ukrajinska vojska u teškoj situaciji

Ruske trupe napreduju na zapad

SvetVesti

1.6.2022 15:42 Autor: Vladimir Jokanović 7

Ruske trupe napreduju na zapad Ruske trupe napreduju na zapad
Ukrajinske oružane snage započele su evakuaciju iz Severodonjecka pod pritiskom žestokog granatiranja i napretka ruske vojske u uličnim borbama. Rusi kontrolišu 70 odsto glavnog... Ruske trupe napreduju na zapad

Ukrajinske oružane snage započele su evakuaciju iz Severodonjecka pod pritiskom žestokog granatiranja i napretka ruske vojske u uličnim borbama. Rusi kontrolišu 70 odsto glavnog grada Donbasa, dok se deo ukrajinskih snaga povukao.

Prema rečima guvernera Luganske oblasti Serhija Haidaija, neke od „ukrajinskih trupa povukle su se na povoljnije, unapred pripremljene položaje“, prenosi Financial Times. On je naveo da su se ukrajinske trupe povukle na zapad preko reke Severni Donjeck do grada Lisičanska.

Severodonjeck je imao oko 100.000 stanovnika pre izbijanja sukoba u februaru, a u međuvremenu su ga civili uglavnom napustili. Ruske snage skoncentrisane su u Donbasu u južnim primorskim regionima Ukrajine. Puna pažnja ruske vojske sada je usmerena na Severodonjeck i Lisičansk, prenosi Sputnik.

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane: „Istočni front u Donbasu je probijen, a ukrajinska vojska se povlači na zapad. Uspesi ruske vojske uslovljeni su taktikom ‘vatrenog talasa’ koji stvara artiljerija uz podršku navođene avijacije i navođenja dronovima. Bahmut, Slavjansk i Kramatorsk mogu biti opkoljeni početkom leta“. Prema istom izvoru, ukrajinski vojnici se masovno predaju.

Foto: Beta/AP

Ruska vojska dopremila je raketne sisteme na Zmijsko ostrvo da bi zaštitila svoje brodove i napala na obalu Odese, saopštila je ukrajinska komanda „jug“. Prema tvrdnjama ukrajinske komande, tamo se nalaze topovski sistemi, višecevni raketni bacači i radari. Komanda je ipak ocenila da nema nagoveštaja da se priprema desant. Ostrvo je izuzetno važna strateška tačka u Crnom moru.

Snage samoproglašene Donjecke republike saopštile su da su presekle jedan od dva moguća puta snabdevanja ukrajinskog garnizona u gradu Avdejevka, koji se nalazi oko 200 kilometara jugozapadno od Severnodonetska, ali u blizini grada Donjecka. Grad je, kako se navodi, često na meti artiljerije ukrajinskog garnizona.

Iz Donjecke Narodne Republike saopštili su da strani plaćenici koji učestvuju u konfliktu u Donbasu na strani ukrajinske vojske neće učestvovati u programu razmene zarobljenika, nego će im se suditi. Istovremeno, ruska vojska tvrdi da je povratila ranije položaje kod Harkova i da je odbila pokušaje kontraofanzive na Hersonsku oblast.

Šef međunarodnog komiteta ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da bi Hersonska oblast, zajedno sa narodnim republikama Donjeck i Lugansk, mogle da se ujedine sa Rusijom već u julu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da u borbama svakodnevno gine od 60 do 100 ukrajinskih vojnika, a 500 njih biva ranjeno. On je ocenio da je situacija na istoku Ukrajine „veoma teška“.

  • MARKO7

    1.6.2022 #1 Author

    Pa ovoga smo se svi najviše i plašili….

    Odgovori

  • SNEZANA

    1.6.2022 #2 Author

    Jako teska situacija,a kraj se ni ne nazire

    Odgovori

  • TATJANA

    1.6.2022 #3 Author

    Ima li kraja ovom sukobu

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.6.2022 #4 Author

    Da docekamo dan da objave okoncanje obog sukoba,dugo traje i mnogo je odnelo zivota…

    Odgovori

  • IVAN

    1.6.2022 #5 Author

    Moze da traje godinama

    Odgovori

  • BRANA19

    2.6.2022 #6 Author

    Uzasno , hoce li se vise zavrsiti…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    2.6.2022 #7 Author

    Realno je da će Rusija ostvariti svoju zamisao.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...