SEVERNI TOK 2 PRKOSI AMERIČKIM SANKCIJAMA

Ruski brod dopremio cevi u vode Danske

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

25.1.2021 11:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ruski brod dopremio cevi u vode Danske Ruski brod dopremio cevi u vode Danske
Ruski brod „Fortuna“ nastavio je rad na izgradnji gasovoda „Severtni tok 2“ (STS) uprkos američkim sankcijama u danskim teritorijalnim vodama u Baltičkom moru. Brod... Ruski brod dopremio cevi u vode Danske

Ruski brod „Fortuna“ nastavio je rad na izgradnji gasovoda „Severtni tok 2“ (STS) uprkos američkim sankcijama u danskim teritorijalnim vodama u Baltičkom moru. Brod kojim se prevoze cevi krenuo je iz Nemačke i stigao u blizinu danskog ostrva Bornholm. Prema podacima aplikacija za monitoring morskog saobraćaja u njegovoj pratnji nalazi se još nekoliko manjih ruskih brodova.

Prošle nedelje, neposredno pred inauguraciju novog američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) nemačke vlasti saopštile su da ih je Vašington obavestio da bi brod „Fortuna“ mogao da bude na meti američkih sankcija. Rusko plovilo izvodi „pripremne radove i ispitivanja“ pre nastavka polaganja cevi, saopštile su danske vlasti, prenosi Deutsche Welle pozivajući se na Bloomberg.

Uprkos tome što je podložan američkim sankcijama, brod „Fortuna“ je nastavio sa radom „u skladu sa relevantnim dozvolama“, saopštila je u nedelju projektna kompanija Nord Stream 2 AG. Gasovod ST2 praktično je završen, a većina preostalog posla je u danskim vodama. ST2 trebalo bi da udvostruči isporuke ruskog gasa u Nemačku.

Evropski parlament usvojio je prošle nedelje neobavezujuću rezoluciju kojom se Brisel poziva da naloži zaustavljanje radova. Poljska, Ukrajina i baltičke države protive se izgradnji gasovoda, upozoravajući da bi ST2 mogao da bude sredstvo Moskve za vršenje političkog pritiska na Evropu. Neki naučnici izrazili su zabrinutost zbog njegovih potencijalno negativnih klimatskih uticaja.

Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je ranije da neće napustiti projekat, uprkos američkim sankcijama, kao i da o tome želi da razgovara sa novom američkom administracijom, a istu nameru ima i Vašington.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...