NASTAVAK RADOVA NA IZGRADNJI GASOVODA SEVERNI TOK 2

Ruski brodovi prkose američkim sankcijama

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

31.3.2021 14:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ruski brodovi prkose američkim sankcijama Ruski brodovi prkose američkim sankcijama
Ruski brod cevopolagač “Akademik Čerski“ uputio se u ekskluzivnu ekonomsku zonu Danske da bi obavio pripremne radove za postavljanje cevi gasovoda “Severni tok 2“... Ruski brodovi prkose američkim sankcijama

Ruski brod cevopolagač “Akademik Čerski“ uputio se u ekskluzivnu ekonomsku zonu Danske da bi obavio pripremne radove za postavljanje cevi gasovoda “Severni tok 2“ (ST2), saopštila je kompanija Nord Stream 2 AG, koja upravlja projektom.

Drugi ruski brod iste namene “Fortuna“ već radi na polaganju cevi u toj zoni na gasovodnom kraku B, dok će “Akademik Čerski“ biti angažovan na kraku A, prenosi ruski Vzgljad pozivajući se na TASS.

U međuvremenu, Bela kuća zapretila je sankcionisanjem učesnika u izgradnji gasovoda. Američki Stejt department rekao je da SAD razmatraju mogućnost primene dodatnih jednostranih sankcija protiv učesnika u projektu ST2, uključujući kompaniju Nord Stream 2 AG.

Foto: Youtube screenshot

Podsetimo, Viktor Zubkov, predsednik Upravnog odbora ruskog Gazproma, jednog od investitora projekta, izjavio je u nedelju da će izgradnja gasovoda ST2 biti završena ove godine. Projekat predviđa izgradnju dve linije cevovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od Rusije do Nemačke kroz Baltičko more.

Ranije ovog meseca mediji su izvestili na bazi pouzdanih izvora, da Berlin nema nameru da odustane od završetka izgradnje gasovoda “Severni tok2“ (ST2) i računa da će uspeti da postigne nagodbu sa Vašingtonom, koji se protivi realizaciji projekta isporuke ruskog gasa u Evropu i preti novim sankcijama. Nemački izvori navode da bi radovi trebalo da budu okončani u septembru, a do sada je završeno oko 95 odsto posla.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) izjavio je u sredu nakon ministarskog sastanka NATO u Briselu da gasovod deli Evropu i izlaže Ukrajinu i centralnu Evropu ruskim manipulacijama i prinudi, da je protivan evropskim ciljevima energetske bezbednosti, kao i da će SAD utvrditi primenjivost sankcija, ako se radovi budu nastavili.

Foto: Youtube screenshot

ST2 bila je jedina tačka javnoj nesklada između saveznika, a Vašington nije pokazao znakove popustljivosti pred nastavkom izgradnje gasovoda. Šef američke diplomatije naveo je da je rekao svom nemačkom kolegi Hajku Masu (Heiko Maas) da je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) jasno rekao da je “ST2 loša ideja“, preneo je CNN.

Stejt department je naglasio da bilo koji entitet koji je umešan u izgradnju cevovoda rizikuje američke sankcije, dok je Mas ranije izjavio da je ST2 privatno, a ne političko preduzeće. Kompanije koje su angažovane u poslu navode da je reč o ekonomskom projektu.   

Foto: Youtube screenshot

Mediji su izvestili u februaru da se najmanje 18 evropskih kompanija povuklo iz učešća u projektu ST2 zbog američke pretnje sankcijama. Među njima je i nemačka gasna kompanija Wintershall, koja je završila učešće u projektu u koji je uložila 730 miliona evra. Osiguravajuća kuća Munich Re Syndicate Ltd takođe je prekinula saradnju sa konzorcijumom ST2 AG.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...