Milijarderi pod zapadnim sankcijama

Ruski tajkuni preusmerili ulaganja u domovinu

NovacSvetVesti

9.6.2023 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 8

Ruski tajkuni preusmerili ulaganja u domovinu Ruski tajkuni preusmerili ulaganja u domovinu
Najveći ruski milijarderi i dalje primaju prihode od dividendi, uprkos sankcijama. Petorica biznismena iz industrije nafte, nikla i minerala primilo je oko 10 milijardi... Ruski tajkuni preusmerili ulaganja u domovinu

Najveći ruski milijarderi i dalje primaju prihode od dividendi, uprkos sankcijama. Petorica biznismena iz industrije nafte, nikla i minerala primilo je oko 10 milijardi dolara od svojih kompanija od 2022. godine. Međutim, oni su zbog sankcija svoja ulaganja preusmerili na rusko tržište.

Analitičari ocenjuju da su zapadne sankcije zatvorile vrata ruskim milijarderima i gurnule ih ka Moskvi. To povećava državnu kontrolu nad njihovim fondovima i u skladu je sa pozivima vlasti da se investira u ruski biznis, prenosi Komersant.

Među milijarderima koji su zainteresovani za ulaganje u ruske kompanije, kako navodi Bloomberg, je osnivač kompanije Lukoil Vagit Alekrepov. On planira da kupi 51 odsto kompanije Yandeks za oko 7,5 milijardi dolara. Bila bi to njegova najveća investicija izvan naftne industrije.

Predsednik Upravnog odbora kompanije Norilsk Nickel, Vladimir Potanin, u čijem vlasništvu je i Interros jedan je od mogućih kupaca Yandeksa, zajedno sa Alekperovim.

Milijarderi iz energetske industrije, kao što su Leonid Mihelson, Genadij Timčenko i pomenuti Alekperov, zarađuju od poskupljenja energenata od početka rata u Ukrajini, a njihove kompanije isplatile su milijarde dolara dividendi.

Alekperova su sankcionisale Velika Britanija i Australija početkom aprila prošle godine. Nakon toga, on je privremeno podneo ostavku na mesto predsednika Lukoila. Kanada i Velika Britanija stavile su Mihelsona na crnu listu sankcija, dok je Potanin sankcionisan u SAD i Velikoj Britaniji. Timčenko je od 2014. godine pod sankcijama SAD, a od prošle godine uključen je na listu sankcionisanih osoba u Velikoj Britaniji i EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...