Milijarderi razmatraju investiranje u Turskoj

Ruski oligarsi nalaze načine da sačuvaju bogatstvo od sankcija Zapada

SvetU fokusuVesti

23.3.2022 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ruski oligarsi nalaze načine da sačuvaju bogatstvo od sankcija Zapada Ruski oligarsi nalaze načine da sačuvaju bogatstvo od sankcija Zapada
Ruski oligarsi koji su se našli na meti Zapada zbog svojih veza sa Vladimirom Putinom pronalaze nove načine da, premeštajući imovinu, izbegnu sankcije. Tako... Ruski oligarsi nalaze načine da sačuvaju bogatstvo od sankcija Zapada

Ruski oligarsi koji su se našli na meti Zapada zbog svojih veza sa Vladimirom Putinom pronalaze nove načine da, premeštajući imovinu, izbegnu sankcije. Tako mnogi ostavljaju svoje jahte u lukama zemalja koje nisu uvele sankcije Rusiji, a novčana sredstva čuvaju u skrivenim i teško dostupnim trust fondovima.

Ovi potezi ukazuju na to da su ruski milijarderi naučili kako da zaštite svoje bogatstvo, uprkos naporima Zapada da suzbije njihov uticaj.

Britanska vlada nametnula je sankcije Romanu Abramoviču (Roman Abramovich) 10. marta zbog jasne povezanosti sa Putinovim režimom, odnosno njegovog udela u čeličani Evarz, koja potencijalno snabdeva materijalima rusku vojsku.

Četiri dana kasnije, avion iz Tel Aviva povezan sa Abramovičem sleteo je u Istanbul. Takođe, dve jahte, vredne više od milijardu dolara, koje se povezuju sa oligarhom, pristale su u letovalištima na jugu Turske, piše Quartz, pozivajući se na Reuters.

Izvor iz Ankare navodi da Abramovič i drugi bogati Rusi razmatraju investiranje u Turskoj.

Portparol Ališera Usmanova (Alisher Usmanov), investitora koji ima udela u ruskom metalurškom gigantu Metalloinvest i mobilnoj mreži MegaFon, izjavio je za The Guardian da je veći deo njegove imovine u Britaniji, uključujući i jahtu, već odavno prebačen u neopozive trust fondove. Nakon transfera, naveo je portparol, Usmanov je izgubio vlasništvo nad tim sredstvima, a prava na njih od tada polažu članovi njegove porodice.

Portparol je odgovarao na pitanja u vezi sa istragom Projekta za organizovani kriminal i prijavu korupcije, kojom je otkriveno da su sredstva vredna više od tri milijarde dolara povezana upravo sa Usmanovim.

Neopozivi trust fondovi, koji se ne mogu menjati bez dozvole korisnika, privlačni su za mete sankcija, kaže partner u britanskoj advokatskoj firmi Rahman Ravelli, Džošua Rej (Joshua Ray).

Ako je imovina Usmanova u trust fondu koji on ne kontroliše ili na koji ne polaže nikakva vlasnička prava, „on bi mogao efikasno da zaštiti tu imovinu od sankcija Velike Britanije“. Ako je Usmanov prebacio imovinu u trust pre invazije na Ukrajinu, sada bi ih lako mogao preseliti u složenu vlasničku strukturu koja je još neprozirnija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...