Američka podrška proizvodnji naprednih čipova

SAD izdvajaju 6,6 milijardi dolara grantova za tajvanski TSMC

InvesticijeSvetVesti

8.4.2024 12:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

SAD izdvajaju 6,6 milijardi dolara grantova za tajvanski TSMC SAD izdvajaju 6,6 milijardi dolara grantova za tajvanski TSMC
SAD planiraju da dodele tajvanskoj kompaniji TSMC 6,6 milijardi dolara grantova i pet milijardi dolara zajmova za pomoć najvećem svetskom proizvođaču čipova da izgradi... SAD izdvajaju 6,6 milijardi dolara grantova za tajvanski TSMC

SAD planiraju da dodele tajvanskoj kompaniji TSMC 6,6 milijardi dolara grantova i pet milijardi dolara zajmova za pomoć najvećem svetskom proizvođaču čipova da izgradi fabrike u Arizoni, proširujući napore američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da podtakne domaću proizvodnju kritične tehnologije.

Prema preliminarnom sporazumu koji su SAD objavile u ponedeljak, TSMC će izgraditi treću fabriku u Feniksu, pored dve fabrike čije se otvaranje očekuje 2025. i 2028. godine, prenosi Bloomberg. Pomenuti paket će podržati više od 65 milijardi dolara ulaganja u tri fabrike kompanije TCMC koja proizvodi čipove za Apple, Nvidiju i druge tehnološke gigante.

„Prvi put ikada pravićemo, u velikim količinama, najnaprednije poluprovodničke čipove na planeti ovde u SAD“, rekla je američka ministarka trgovine Đina Rajmondo (Gina Raimondo), dodajući da će ovi proizvodi podržati razvoj veštačke inteligencije. Ona je dodala da je reč o najvećoj direktnoj stranoj investiciji u istoriji SAD za grinfild projekat.

Rajmondo je navela da 14 dobavljača planira izgradnju ili proširenje postrojenja u Arizoni ili negde drugde u SAD kako bi podržali fabrike za proizvodnju TSMC. Ona je istakla da su 70 odsto kupaca proizvoda koje pravi TSMC američke kompanije i da su one odlučne da kupuju čipove proizvedene u SAD, prenosi Nikkei.

TSMC je najveći ugovorni proizvođač čipova u svetu, koji opslužuje vodeće globalne tehnološke kompanije, uključujući Apple, Nvidia, Amazon i Qualcomm. Direktno finansiranje TSMC-a sa 6,6 milijardi dolara je najveći finansijski grant američke vlade do sada nekom proizvođaču čipova iz inostranstva.

To će ujedno biti drugi grant po vrednosti prema zakonu o čipovima (Chips law) i nauci iz 2022. godine, nakon 8,5 milijardi dolara grantova i 11 milijardi dolara zajmova koji su dodeljeni kompaniji Intel. Vašington je izdvojio ukupno oko 39 milijardi dolara za podršku domaćoj proizvodnji poluprovodnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...