FBI radi na prikupljanju informacija, sumnja se na rusku hakersku grupu revil gang

Sajber napad na više od 200 američkih kompanija

Firme u fokusuHi-techLifestyleSrbijaU fokusuVesti

3.7.2021 14:46 Autor: Miljan Paunović 0

Sajber napad na više od 200 američkih kompanija Sajber napad na više od 200 američkih kompanija
Sajber napad blokirao je mreže više od 200 američkih kompanija, saopštila je firma za sajber bezbednost koja je odgovorila na napad. a prenosi Glas... Sajber napad na više od 200 američkih kompanija

Sajber napad blokirao je mreže više od 200 američkih kompanija, saopštila je firma za sajber bezbednost koja je odgovorila na napad. a prenosi Glas Amerike.

Velika ruska sajber grupa Revil gang stoji iza napada, kazao je Džon Hamond (John Hammond) iz Hantres laboratorije koja se bavi sajber bezbednošću. Ovoga puta pogođen je softver Kaseja koji koriste mnoge firme, od velikih kompanija do malih preduzetnika.

Još nije poznato šta se tačno desilo na mrežama korisnika ovog softvera i koje su konkretno kompanije pogođene. Kompanija Kaseja je apelovala na korisnike da momentalno zatvore servere i saopštila da je pogođen „mali broj korisnika“.

Federalna agencija za sajber bezbednost i infrastrukturu (CISA) saopštila je da prati situaciju i da radi zajedno sa FBI na prikupljanju informacija. CISA je takođe apelovala na korisnike Kaseja softvera da isključe svoje servere.

Firma Kaseja je iz Irske, a američki ogranak joj je u Majamiju.

Grupa Revil je aktivna od aprila 2019. godine aktiviraju rensomver – softver koji ukrade podatke, a onda od firme traži otkup da bi ih vratila. Revil je na taj način zaradio pola miliona dolara prošle godine.

Neki stručnjaci za sajber bezbednost kažu da će napadačima biti teže da ispregovaraju otkup zbog velikog broja pogođenih kompanija koje ne rade zbog prazničnog vikenda u SAD povodom Dana nezavisnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...