javna sednica i zahtev za hitan socijalni dijalog

Samostalni sindikat ispred Skupštine Srbije tražio veće plate i bolje zakone

SrbijaVesti

26.10.2023 16:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Samostalni sindikat ispred Skupštine Srbije tražio veće plate i bolje zakone Samostalni sindikat ispred Skupštine Srbije tražio veće plate i bolje zakone
Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održali su u četvrtak javnu sednicu na ulici ispred Skupštine Srbije na kojoj su ukazali da radnici u... Samostalni sindikat ispred Skupštine Srbije tražio veće plate i bolje zakone

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održali su u četvrtak javnu sednicu na ulici ispred Skupštine Srbije na kojoj su ukazali da radnici u Srbiji imaju zarade nedovoljne za osnovne potrebe i dostojanstven život i da zakoni ne štite njihova prava.

Na početku skupa odata je počast radnicima nedavno preminulim na radnom mestu, a saobraćaj ispred Skupštine je bio obustavljen, prenosi Beta.

Članovi rukovodstva SSSS su naveli da su u primeni zakoni koji umanjuju prava radnika, da nema kolektivnih ugovora koji garantuju ta prava i da oko 1,2 miliona zaposlenih u Srbiji ima zarade od 40.000 do 66.000 dinara.

Predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović je ukazao da u Srbiji svake godine na poslu nastrada više od 50 radnika, i zatražio je hitno započinjanje socijalnog dijaloga, kako bi sindikati bili uključeni u postupak donošenja zakona u svim fazama.

„Godinama pokušavamo da kroz socijalni dijalog dođemo do povoljnijih zarada koje će omogućiti da radnici pristojno žive, ali pregovarali smo sa premijerkom i sa resornim ministrima samo onda kada su oni odlučili kolika će biti minimalna zarada. Na tim pregovorima oni ne odstupaju ni za jedan pedalj, od nas se očekuje samo da dođemo“, rekao je Orbović.

Naveo je da su sindikati otvoreni za dijalog o kolektivnim ugovorima, a ako ga ne bude, boriće se za svoja prava izlaskom na ulice, protestima i štrajkovima.

„Ovde smo danas da ukažemo na nezadovoljstvo i da moramo drugačije da se borimo za svoja prava“, kazao je Orbović.

Upozorio je da ko god da pobedi na predstojećim izborima „mora da shvati poruku da radnici neće više da trpe“.

  • SHALIMAR

    26.10.2023 #1 Author

    Na zalost puno radnika nastrada,a nema nikakve uredbe o zastiti…

    Odgovori

  • jevtić

    26.10.2023 #2 Author

    Bore se. ..

    Odgovori

  • Zeljka

    27.10.2023 #3 Author

    Ko se bori, taj se izbori!

    Odgovori

  • gagica

    30.10.2023 #4 Author

    Sta ce ljudi, treba kad se radi i da se zivi dostojanstveno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...