nastavlja se program "moja prva plata"

Šansu za prvu platu dobilo više od 9.000 mladih

SrbijaVesti

3.12.2021 16:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Šansu za prvu platu dobilo više od 9.000 mladih Šansu za prvu platu dobilo više od 9.000 mladih
Priliku za prvo radno iskustvo u okviru programa „Moja prva plata“ dobilo je 9.237 mladih, saopšteno je u petak iz Vlade Srbije. Poslodavci koji... Šansu za prvu platu dobilo više od 9.000 mladih

Priliku za prvo radno iskustvo u okviru programa „Moja prva plata“ dobilo je 9.237 mladih, saopšteno je u petak iz Vlade Srbije.

Poslodavci koji učestvuju u programu „Moja prva plata 2021“ odabrali su 9.237 mladih kojima će pružiti priliku da steknu prvo radno iskustvo, a mladi će imati priliku da se radno osposobe kod 5.471 poslodavca.

U program je uključeno 70 odsto lica sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 30 odsto sa visokim obrazovanjem i master diplomom. Od ukupnog broja mladih, više od 60 odsto su žene.

Najtraženija zanimanja i kompanija i mladih su pravnik, administrativni službenik, ekonomista, knjigovođa i prodavac.

U prvom ciklusu programa ”Moja prva plata”, koji je započeo 2020. godine, 35 odsto mladih je nakon uspešno završenog programa potpisalo ugovor o radu, od čega polovina kod istog poslodavca, navodi se u saopštenju.

Ove godine država je obezbedila da kroz ovaj program koji traje devet meseci, mladi do 30 godina sa završenom srednjom školom primaju mesečnu naknadu od 22.000 dinara, a visokoobrazovani 26.000 dinara, kao i doprinose za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovo je povećanje od 10 odsto u odnosu na prošlogodišnji ciklus.

Program „Moja prva plata“ ima za cilj da mladima u Srbiji obezbedi prvo radno iskustvo.

Program pruža mogućnost mladima da steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju mogućnosti za zapošljavanje, a poslodavcima da novim zapošljavanjem investiraju u razvoj ljudskih resursa i povećaju obim poslovanja, navela je Vlada Srbije u saopštenju.

Tagovi
MLADI VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...