UDRUŽENJA POTROŠAČA OBJAVILA CRNU LISTU INTERNET TRGOVACA Obelodanjeno ko radi neprijavljeno online

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

28.12.2020 12:34 Autor: Julijana Vincan 1

UDRUŽENJA POTROŠAČA OBJAVILA CRNU LISTU INTERNET TRGOVACA Obelodanjeno ko radi neprijavljeno online UDRUŽENJA POTROŠAČA OBJAVILA CRNU LISTU INTERNET TRGOVACA Obelodanjeno ko radi neprijavljeno online
Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine i Nacionalna organizacija potrošača Srbije objavili su „crnu listu“ online trgovaca za koje je proverom utvrđeno da ne posluju... UDRUŽENJA POTROŠAČA OBJAVILA CRNU LISTU INTERNET TRGOVACA Obelodanjeno ko radi neprijavljeno online

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine i Nacionalna organizacija potrošača Srbije objavili su „crnu listu“ online trgovaca za koje je proverom utvrđeno da ne posluju u skladu sa propisima.

„Nemali je broj onih koji ovakav vid trgovine ne obavljaju u skladu sa zakonima, dobrom trgovinskom praksom, pa čak ni etičkim normama. Rast trgovaca koji posluju „na crno“, posebno je primećen na društvenim mrežama“, ističe predsednik dva udruženja, Goran Papović.

Zakon o elektronskoj trgovini u članu šest navodi koje su obavezne informacije koje je pružalac usluge elektronske trgovine dužan da poseduje.

„Ako pružalac usluga navodi cene, one moraju biti jasno i nedvosmisleno naznačene, a posebno mora naznačiti da li su u te cene uključeni troškovi dostave, ostali manipulativni troškovi, porez i drugi troškovi koji na njih utiču“, navodi se u Zakonu.

Foto: Pixabay.com

Naime, kako ističe Papović pozivajući se na Zakon, trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta, u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB) i detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

„Ukoliko trgovac poseduje sve navedene podatke i ukoliko su isti tačno navedeni, smatra se da isti posluje u skladu sa Zakonom i da je kupovina kod takvog trgovca bezbedna, u smislu da se u toj situaciji primenjuju i odredbe Zakona o zaštiti potrošača i drugih zakona kojima se reguliše poslovanje van poslovnih prostorija trgovca“, naglasio je on.

web shop miš od kompjutera
Foto: Pixabay.com

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine i Nacionalna organizacija potrošača Srbije proverili su određeni broja trgovaca na društvenoj mreži Facebook i utvrdili spisak onih za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

„Važno je napomenuti da lista nije konačna, ne predstavlja reprezentativni uzorak po pitanju broja trgovaca „na crno“, niti predstavlja listu trgovaca na koje potrošači najčešće imaju prigovore“, navodi se u saopštenju.

„Crna lista“ je objavljena na sajtu Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine, a prvih pet navedenih Facebook stranica su: Pocket shop, Geto shop, WebShop Zmaj, Super Shop i eTrg.net.

Obe organizacije pozvale su sve potrošače da, ukoliko poseduju saznanja o trgovcima koji svoju uslugu pružaju putem društvenih mreža, a nisu registrovani za obavljanje delatnosti, o istom obaveste udruženja.

  • dana

    31.12.2020 #1 Author

    Proverite firmu Gifty.rs, firma od reputacije, uredno registrovana, zvanican sajt za prodaju proizvoda, zaposleni radnici, uredno izmirene sve poreske obaveze, doprinosi i dr. i crna lista…. Mozda u spisku ima jos takvih firmi, lako je proveriti sve u APR.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...