Sledi usaglašavanje veterinarskih sertifikata i primena Halal standarda

Saudijska Arabija odobrila uvoz srpskih stočarskih proizvoda

AgrobiznisBiznisSrbijaU fokusuVesti

11.8.2022 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Saudijska Arabija odobrila uvoz srpskih stočarskih proizvoda Saudijska Arabija odobrila uvoz srpskih stočarskih proizvoda
Saudijska Arabija odobrila je uvoz iz Srbije junećeg i ovčijeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, što je dobra vest za srpske stočare i predstavlja... Saudijska Arabija odobrila uvoz srpskih stočarskih proizvoda

Saudijska Arabija odobrila je uvoz iz Srbije junećeg i ovčijeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, što je dobra vest za srpske stočare i predstavlja iskorak u spoljnotrgovinskim aranžmanima sa zemljom, koja ima zahtevno i visokoplatežno tržište, rekao je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

Posle ovog sporazuma, kako je objasnio, sledeći korak je usaglašavanje veterinarskih sertifikata i primena Halal standarda s obzirom na to da se radi o podneblju muslimanske veroispovesti. Podsetio je da je halal standard neophodan u trgovačkim aranžmanima sa muslimanskim zemljama i dodao da je on vrlo zahtevan, te da se obnavlja svake godine.

„Kompanije koje se budu odlučile da sarađuju sa Saudijskom Arabijom i izvoze u tu zemlju animalne proizvode neophodno je da primene ovaj standard koji podrazumeva proveru kako je životinja tretirana i hranjena, klanica mora da ispunjava određene standarde, rasecanje mesa i moraju ispunjeni svi slični zahtevi navedeni u tom dokumentu“, rekao je Budimović, a saopštila Privredna komora Srbije.

Ocenio je da bi izvoz u Saudijsku Arabiju povukao lanac proizvodnje u srpskom stočarstvu i to naročito kada je u pitanju juneće i ovčije meso, mleko i mlečni proizvodi.

Budimović je kazao da je još uvek rano prognozirati kada će se izvoz realizovati, ali je odobrenje da se meso, mleko i mlečni proizvodi iz Srbije uvoze u Saudijsku Arabiju siguran znak da se krenulo sa pregovorima.

„Dve uprave za veterinu odnosno Agencije za bezbednost hrane Saudijske Arabije i Uprava za veterinu Srbije treba da nastave finalne dogovore i preduzmu precizne korake kako bi izvoz trebalo realizovati“, rekao je on.

Poručio je da ukoliko naša zemlja počne da izvozi meso i mleko, ne samo u Saudijsku Arabiju, nego i u druge zemlje, stočari treba da povećaju broj grla, kako bi se dobilo više mesa i litara mleka.

Budimović je rekao da Srbija nije izuzeta iz ekonomske krize koja je zahvatila čitav svet, ali je suočena i sa klimatskim promena koje utiču na proizvodnju hrane za životinje, pa se posledice odražavaju na stočarstvo u zemlji.

„Imamo sušu drugu godinu zaredom s tim što je ove godine mnogo više izražena u pojedinim delovima Vojvodine, što je dovelo do negativnih posledica kada su u pitanju proizvodnja kukuruza, sojine sačme, suncokreta i sena lucerke neophodnih za ishranu goveda“, objasnio je Budimović.

Istakao je da je zbog toga neophodno raditi na primeni novih tehnologija navodnjavanja, kao i proizvodnji novih sorti kukuruza i lucerke, kako bi se obezbedile dovoljne količine hrane za životinje.

Prema njegovim rečima, na domaće stočare utiče povećanje cena žitarica i naftnih derivata, ali Srbija, kako je naveo, ima predispozicije za razvoj poljoprivrede i stočarske industrije.

„Naši stočari imaju iskustva i znanja, a potrebno je država pravi ovakve trgovačke aranžmane i da se pruži mogućnost za izvoz, kao i da naši farmeri budu sigurni da će njihovi proizvodi biti otkupljeni i plaćeni“, objasnio je Budimović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...