Francuska industrijska grupa će isplatiti sve privremene dividende softverske firme u vrednosti od 13 penija

Schneider Electric planira da otkupi ostatak kompanije Aveva za skoro 9,5 milijardi dolara

Bolji posaoHi-techNovacPoslovanjeVesti

21.9.2022 14:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Schneider Electric planira da otkupi ostatak kompanije Aveva za skoro 9,5 milijardi dolara Schneider Electric planira da otkupi ostatak kompanije Aveva za skoro 9,5 milijardi dolara
Iz francuske industrijske grupe Schneider Electric saopšteno je da će nastaviti proces potpunog preuzimanja britanske softverske firme Aveva, nudeći otkupnu cenu od 31 funte... Schneider Electric planira da otkupi ostatak kompanije Aveva za skoro 9,5 milijardi dolara

Iz francuske industrijske grupe Schneider Electric saopšteno je da će nastaviti proces potpunog preuzimanja britanske softverske firme Aveva, nudeći otkupnu cenu od 31 funte po akciji u okviru ugovora kojim se ukupna vrednost kompanije procenjuje na oko 9,48 milijardi funti (10,8 milijardi dolara).

Iz kompanije Schneider je saopšteno da ova ponuda predstavlja premiju od oko 41 odsto u odnosu na cenu akcija firme Aveva od 21,92 funte, koliko je ona iznosila po zatvaranju trgovanja 23. avgusta, pre nego što je iz industrijske grupe saopšteno da razmatra potpuni otkup, piše Reuters.

Vrednost akcija firme Aveva porasla je na jutarnjem trgovanju u Londonu 2,2 odsto, dok su cene deonica kompanije Schneider Electric pale za jedan odsto. Trenutno, Schneider ima udeo u softverskoj firmi od skoro 60 odsto.

Kako su naveli iz industrijske grupe, Aveva će nastaviti da radi bez upotrebe Schneider Electric hardvera. Takođe, softverska kompanija će i dalje poslovati samostalno i njeni radnici neće biti integrisani u timove kompanije Schneider.

Iz francuske grupe navode da će na taj način očuvati Avevinu “specifičnu kulturu softverske kompanije”.

Analitičari iz investicione firme Jefferies navode, i pored toga što im je jasna industrijska logika kada je u pitanju usluga ubrzavanja softvera ili isplativost, nalaze da je ovakav potez skup, te da su “potrebni odgovori na pitanje zašto se ne nastavi sa značajnijom integracijom hardvera”.

Iz kompanije Schneider su dodali da će svaka privremena dividenda do 13 penija i dalje biti isplaćena akcionarima Aveve bez ikakvih smanjenja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...