SEKTOR OSIGURANJA DOBRO SE BORI SA KORONA KRIZOM Rastu dobrovoljna zdravstena, imovinska i kasko osiguranja

NovacOsiguranjeSrbijaVesti

6.11.2020 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SEKTOR OSIGURANJA DOBRO SE BORI SA KORONA KRIZOM Rastu dobrovoljna zdravstena, imovinska i kasko osiguranja SEKTOR OSIGURANJA DOBRO SE BORI SA KORONA KRIZOM Rastu dobrovoljna zdravstena, imovinska i kasko osiguranja
Prema preliminarnim rezultatima za prvih devet meseci ove godine, u sektoru osiguranja zabeležena su pozitivna kretanja premije osiguranja – rast dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, imovinskih... SEKTOR OSIGURANJA DOBRO SE BORI SA KORONA KRIZOM Rastu dobrovoljna zdravstena, imovinska i kasko osiguranja

Prema preliminarnim rezultatima za prvih devet meseci ove godine, u sektoru osiguranja zabeležena su pozitivna kretanja premije osiguranja – rast dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, imovinskih osiguranja i kasko osiguranja, uz očuvanje kvaliteta investicionog portfolija i adekvatnu kapitalizovanost i likvidnost, izjavio je viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović na XVIII simpozijumu na temu „Osiguranje u uslovima pandemije Covid-19”.

Simpozijum, koji se zbog vanrednih okolnosti ove godine prvi put realizuje onlajn, organizovali su Ekonomski fakultet u Beogradu i Udruženje aktuara Srbije.

Kao izazove na tržištu osiguranja, viceguverner je izdvojio dalji razvoj kanala prodaje zasnovanih na novim tehnologijama i adekvatno upravljanje rizicima koji iz toga proističu, iznalaženje načina za dodatni rast tržišta razvojem svesti o potrebi za osiguranjem, unapređenje tržišta autoodgovornosti i dalji postepen rad na pripremi za uvođenje regulatornih standarda Solventnost 2 i MSFI 17, navodi se u saopštenju NBS.

Foto:Pixabay.com

Kako se navodi, viceguverner Jović je istakao da je celokupno finansijsko tržište reagovalo odgovorno i efikasno na dolazak pandemije. Finansijske institucije su zbog regulatornih zahteva NBS već imale uvežbane planove za kontinuirano poslovanje, čija je primena obezbedila nesmetano odvijanje procesa rada, uz prelazak jednog dela zaposlenih na rad od kuće. Izmenjene okolnosti uslovile su da finansijske institucije pređu na pružanje finansijskih usluga zasnovanih na novim tehnologijama, koje ne zahtevaju neposredni kontakt zaposlenih u finansijskim institucijama i klijenta (mobilno i elektronsko bankarstvo i sl.), ali zahtevaju adekvatan odgovor u pogledu upravljanja rizicima koji proističu iz novih tehnologija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...