radnici dežuraju na ulazima i izlazima

Sindikat Sloga: Radikalizovan štrajk u kompaniji Falc East u Knjaževcu

SrbijaVesti

14.6.2023 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Sindikat Sloga: Radikalizovan štrajk u kompaniji Falc East u Knjaževcu Sindikat Sloga: Radikalizovan štrajk u kompaniji Falc East u Knjaževcu
Sindikat Sloga saopštio je u sredu da je radikalizovan štrajk u fabrici obuće Falc East u Knjaževcu i da radnici dežuraju na ulazima i... Sindikat Sloga: Radikalizovan štrajk u kompaniji Falc East u Knjaževcu

Sindikat Sloga saopštio je u sredu da je radikalizovan štrajk u fabrici obuće Falc East u Knjaževcu i da radnici dežuraju na ulazima i izlazima kako bi sprečili odnošenje mašina u pogon u Rumi.

„Štrajkački odbor je doneo odluku da radnici od danas dežuraju na ulazima i izlazima fabrike non-stop, sa ciljem da spreče odnošenje repromaterijala i proizvodnih mašina u pogon u Rumi. Ovim potezom, radnici žele da onemoguće nastavak proizvodnje u Rumi koji bi imao za cilj gušenje štrajka“, navedeno je u saopštenju tog sindikata, prenosi Beta.

Dodaje se da je u blizini fabrike policija i da nije intervenisala.

„Sloga“ je pozvala radnike u pogonu u Rumi da podrže štrajk kolega iz Knjaževca, jer su zahtevi za povećanje zarade relevantni i za njih.

Radnici u fabrici Falc East su, predvođeni sindikatom Slog“, 2. juna započeli štrajk zbog neispunjenih zahteva za povećanje zarade za deset odsto, stimulacije sa 2.000 dinara na 5.000 dinara i toplog obroka sa 150 na 200 dinara.

Rukovodstvo fabrike ponudilo je povećanje zarada od pet odsto i povećanje iznosa za topli obrok. Radnicima je ponuđeno i da se stimulacija poveća sa 2.000 na 3.500 dinara, pod uslovom da se proizvodna sezona završi u predviđenom roku.

Falc East je danas ranije saopštio da postoji rizik neispunjenja obaveza prema poslovnim partnerima i da je tokom prethodnih godina, investirao ogromna sredstva u razvoj proizvodnih kapaciteta, finansirao proizvodnju unapred i isplaćivalo sve plate i obaveze, bez dana zakašnenja.

Pogon u Rumi je nekada bio deo fabrike za proizvodnju obuće Fruška Gora i sa 300 zaposlenih je integrisan u Falc East, italijansku kompaniju koja je kupila fabrike Leda u Knjaževcu i Toza u Zrenjaninu.

Sindikat Sloga, kako je navedeno, smatra da je namera poslovodstva da preseli mašine grubo kršenje štrajkačkih prava.

FALC EAST DOO KNJAŽEVAC

LOLE RIBARA 26, 19530 Knjaževac , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
41.369.627,63 ( 2022)
Broj zaposlenih:
1.370 ( 2022)
  • SHALIMAR

    14.6.2023 #1 Author

    Tuzno,koliko se ne postuju radnici i da je moralo do ovoga da dodje…

    Odgovori

  • MAJA

    15.6.2023 #2 Author

    Imaju podršku ukoliko se krše prava

    Odgovori

  • DUSAN

    15.6.2023 #3 Author

    Da li bi tako mogli u Italiji da se ponašaju prema štrajkačima?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...