zahtevaju hitnu obustavu planova za javno-privatno partnerstvo

Sindikati GSP-a najavljuju protestnu šetnju Brankovim mostom u ponedeljak

SrbijaVesti

24.5.2024 11:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Sindikati GSP-a najavljuju protestnu šetnju Brankovim mostom u ponedeljak Sindikati GSP-a najavljuju protestnu šetnju Brankovim mostom u ponedeljak
Predstavnici tri sindikata u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) Beograd – „Pravda“, „Sloga“ i „Centar“, organizovali su jutros, u šest časova, miran protest ispred garaže... Sindikati GSP-a najavljuju protestnu šetnju Brankovim mostom u ponedeljak

Predstavnici tri sindikata u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) Beograd – „Pravda“, „Sloga“ i „Centar“, organizovali su jutros, u šest časova, miran protest ispred garaže Pogona Zemun i najavili da će u ponedeljak, u 17 časova, održati protestnu šetnju Brankovim mostom.

Na šetnju će, osim članstva i zaposlenih, pozvati sve kojima je, kako je navedeno, stalo do kvalitetnog gradskog prevoza u Beogradu i očuvanja GSP-a u vlasništva grada, saopštili su Udruženi sindikati Srbije Sloga, prenosi Beta.

U saopštenju se ističe da predstavnici sindikata neće odustati od dalje sindikalne borbe i podseća da zahtevaju hitnu obustavu planova za javno-privatno partnerstvo, koje predviđa oduzimanje brojnih linija GSP-u, koje bi prešle u privatno vlasništvo, specifično linije poteza 100 i 700.

Zahtevaju i stručnu analizu opravdanosti oduzimanja ovih linija od strane Saobraćajnog fakulteta, donošenje održivog plana nabavki vozila za GSP Beograd, kao i garanciju da nijedan pogon GSP-a neće biti zatvoren zbog smanjenja obima posla i ustupanja poslova privatnom prevozniku.

Kako je precizirano, današnji protest je održan bez ranije najavljivane blokade saobraćajnog pogona, do koje nije došlo zbog „ogromnog pritiska na zaposlene i članove sindikata“.

„Planirali smo radikalizaciju protesta blokadom jednog od saobraćajnih pogona, ali su kolege u poslednja dva dana konstantno javljale da postoji ogroman pritisak na njih, uključujući pretnje otkazima i premeštanjima u druge pogone. Kao odgovorni predstavnici sindikata preuzeli smo odgovornost i obavestili ih da ne prisustvuju jutrošnjem skupu, odnosno da se samo mi pojavimo ispred pogona“, izjavio je predsednik sindikata Sloga GSP Miša Božić.

Božić je istakao da već u pet časova jutros u garaži Pogona Zemun nije bilo nikoga, osim celokupnog rukovodstva GSP-a i nekoliko parkiranih policijskih vozila.

On smatra da je razlog da bi se osiguralo da u zakazano vreme blokade pogona nema nikoga u garaži.

 • SABRINA

  24.5.2024 #1 Author

  Sigurno da je veliki pritisak na zaposlene.

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  24.5.2024 #2 Author

  A već je jasno i koji to privatnik preuzima, ide redom lagano

  Odgovori

 • MAJA

  25.5.2024 #3 Author

  Treba da iskažu svoje nezadovoljstvo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *