Završeno redovno jesenje zasedanje

Skupština podržala sporazume iz inicijative Otvoreni Balkan

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

30.12.2021 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Skupština podržala sporazume iz inicijative Otvoreni Balkan Skupština podržala sporazume iz inicijative Otvoreni Balkan
Skupština Srbije potvrdila je više sporazuma koji su potpisani u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Poslanici su podržali Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i... Skupština podržala sporazume iz inicijative Otvoreni Balkan

Skupština Srbije potvrdila je više sporazuma koji su potpisani u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Poslanici su podržali Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje koji je potpisan u Tirani 21. decembra, u okviru Otvorenog Balkana.

„Srpska veterina i srpska fitosanitarna zaštita su apsolutno spremne za ovaj projekat od ponedeljka 3. januara“, rekao je U Skupštini Srbije ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je podsetio da do sada uopšte nisu bile priznate laboratorijske analize hrane bez obzira da li je biljnog ili životinjskog porekla u međusobnoj trgovini između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, sa ovim sporazumom te barijere se apsolutno ruše.

„Potpuno su usaglašene laboratorijske analize za ove tri zemlje, i sve što je izdato u Tirani važi i u Zrenjaninu, sve što je izdato u Novom Sadu važi i u Tetovu…“, rekao je ministar.

Potvrđen je i Sporazum za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu kojim se uređuju uslovi za slobodan pristup tržištu rada, kao i uslovi za registrovanje državljana strana ugovornica.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je u raspravi da sporazum ima cilj da olakša slobodan pristup tržištu rada ovih zemalja, odnosno pojednostavljenje ulaska, kretanja, boravaka i rada državljana tri zemlje.

„Sporazumom su definisani osnovni pojmovi. Jedan od osnovnih pojmova koji se definiše ovim sporazumom je i Identifikacioni broj Otvorenog Balkana“. To je jedinstveni broj koji svaka Ugovorna strana dodeljuje svom državljaninu radi korišćenja elektronskih usluga u okviru inicijative Otvoreni Balkan“, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Skupština Srbije završila je redovno jesenje zasedanje, a pre toga poslanici su usvojili zaključke nadležnih skupštinskih odbora povodom razmatranja izveštaja o radu Agencije za sprečavanje korupcije, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za 2020. godinu

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...